Novosti Biznis

Konstruktor dizalicom i dalje blokira vijadukt Križišće

Gradilište na Križišću / Tea Cimaš / CROPIX

Vidoje Vujić, obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana, pozvao je sve resorne ministre i Hrvatske ceste da riješe problem blokade i da se dionica Sveti Kuzam - Križišće autoceste A7 otvori u predviđenim rokovima, prije početka turističke sezone.

Nakon što su rokovi izgradnje u više navrata produljivani, cijeli posao trebao je biti gotov do 31. travnja 2013. godine, nakon čega su Hrvatske ceste planirale do kraja lipnja 2013. godine odraditi sve obveze s predajom dokumentacije, tehničkim pregledima i drugim detaljima. No, tvrtka Konstruktor koja je izvođač radova dospjela je u financijske teškoće i nije mogla ispunjavati svoje ugovorne obveze.

Odlukom Uprave Hrvatskih cesta kao solidaran partner u posao je uvedena tvrtka Viadukt, koja je trebala nastaviti posao, ali radnici tvrtke Konstruktor su im blokirali pristup gradilištu. Dizalica Konstruktora i dalje priječi izgradnju koridora, a tvrtka Viadukt prošlog je tjedna dala zahtjev Općinskom sudu u Rijeci za privremeni ulazak u posjed gradilišta na vijaduktu Križišće. Ročište je zakazano za 4. ožujka 2013. godine.

Prema riječima nadzornog inženjera Hrvatskih cesta Branka Miljkovića moguć je dovršetak dionice do lipnja ove godine, ali pod uvjetom da se u skoro vrijeme makne dizalica tvrke Konstruktor koji onemogućava radove Viaduktu.

Vujić je podsjetio na činjenicu da je planirani koridor za smještaj cijele te autoceste na potezu Matulji - Diračje - Škurinje - Orehovica - Sv.Kuzam - Križišće definiran u Prostornom planu Rijeke od 1974. godine. Najveći značaj buduće autoceste je zamjena i rasterećenje jadranske magistrale kroz Bakarski zaljev i Kostrenu te zaobilaženje urbanih područja istočno od Rijeke.

Luka Benčić
Naslovnica Biznis