Novosti Biznis

Udružuju se strukovne udruge u hrvatskom turizmu

Ilustracija: CROPIX

Pet vodećih strukovnih udruga u hrvatskom turizmu potpisali su danas pismo namjere o udruživanju u buduću krovnu udrugu koja će zastupati interesa turističkog gospodarstva te da turizam bude bolje zastupljen u tijelima na nacionalnoj razini i da se više prepozna njegova važnost za cijelu zemlju.

U prisustvu ministra turizma Veljka Ostojića pismo namjere u zagrebačkom Hotelu Sheraton potpisali su predsjednici udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske-UPUHH Kristian Šustar, hrvatskih putničkih agencija-UHPA Boris Žgomba, kamping udruženja-KUH Tihomir Nikolaš, obiteljskih i malih hotela-OMH Šime Klarić te Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza-HFHS Marijan Polašek.

Najvažnija područja aktivnosti udruženih strukovnih udruga bit će, kako se čulo, usklađivanje fiskalnog sustava u turizmu Hrvatske sa onima u konkurentskim zemljama, uklanjanje barijera i uspostava sustava poticaja za turističke investicije i razvoj novih turističkih proizvoda te modernizacija procesa upravljanja i rada turističkih poduzeća i cijelog turističkog sustava sukladno međunarodnim standardima.

To udruživanje znači i ujedinjenje turističkog gospodarstva koje će tako s više snage i objektivnih argumenata moći djelovati spram resornog ministarstva, ali i drugih državnih i gospodarskih institucija s ciljem ostvarenja uvjeta za dugoročno održiv razvoj turizma, istaknuo je predsjednik UPUHH-a Šustar.

Kazao je i da su napravili akcijski plan djelovanja te da će ugovor koji će potvrditi njihovo udruživanje potpisati do ovog ljeta.

Jako važnim za turistički sektor to je udruživanje ocijenio i ministar turizma Ostojić koji je kazao da je i sam, i prije nego je postao ministar, sudjelovao u pripremama za to.

Turizam je za Hrvatsku puno više nego se čini izvana, a to je zato jer sam sektor do sada nije bio ujedinjen i nije znao jasno iskazati svoje interese te reći da je važan za cijelu zemlju, kazao je ministar.

Dodao je da je došlo vrijeme da 'svi pušemo u isti rog' za dobrobit sektora i to je jedina garancija da bude uspješan, a time i još više pridonese hrvatskom gospodarstvu.

(H)

Naslovnica Biznis