Novosti Biznis

s početkom 2012. GODINE papirnAte dozvole za ribolov odlaze u povijest, a uvedenE su njIHOVe elektronSke verzije

Ako hoćete u ribe, upalite - računalo

S prvim danom 2012. godine zauvijek su u povijest otišle “papirnate” dozvole za rekreacijski i sportski ribolov na moru. Ministarstvo poljoprivrede prešlo je isključivo na elektronsku prodaju ribolovnih dozvola. Ribolovci u Hrvatskoj će ubuduće samo preko interneta moći kupovati sve vrste dozvola za rekreacijski morski ribolov, kao i dozvole za pridneni parangal, te posebne dozvole za lov tune, igluna i iglana.

SSNIDOR_RIBOLOV2-091111

Da bi osoba dokazala posjedovanje valjanog dokumenta, bit će joj dovoljno zapamtiti serijski broj dozvole i kazati ga službenim osobama tijekom kontrole. Ribolovna i pomorska inspekcija, obalna straža ili policija odmah će preko računala provjeriti ime i prezime, namjenu i valjanost dozvole. Rekreacijski ili sportski ribolovac sve vrste dozvola može kupiti osobno elektronski, preko obrasca koji je dostupan na web-stranici Uprave ribarstva na adresi www.mps.hr/ribarstvo, a plaćanje je moguće kreditnim karticama American Express, Master Card i Visa.

Kupnju je moguće obaviti i preko web aplikacije kod ovlaštenih distributera, u područnim jedinicama Uprave ribarstva i Ministarstvu poljoprivrede.

Izdavanjem dozvola u državni se proračun do lani, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, slijevalo oko 10 milijuna kuna godišnje, a tijekom 2010. godine taj je iznos premašen, no konačne podatke o prodaji znat će se za tri-četiri tjedna kada se naprave godišnji obračuni i Upravi za ribarstvo vrate neiskorištene iskaznice.
- Potražnja za dozvolama za rekreacijski ribolov na moru od Ovlaštenika koji prodaju dozvole je u prošloj godini bila zasigurno veća u odnosu na prijašnje godine, i to prvenstveno što se tiče dnevnih i višednevnih turističkih dozvola te posebnih dozvola za lov tune, igluna i iglana. To dijelom pripisujemo i novoj odredbi Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu, po kojoj natjecatelj u big game fishingu mora posjedovati dozvolu - kažu u Ministarstvu.

Ako ribolovac iz nekog razloga ne želi dozvolu kupiti preko web shopa, i dalje ima mogućnost klasičnog načina kupnje. Može je nabaviti u svim područnim jedinicama Ministarstva poljoprivrede, u Puli, Rijeci, Senju, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, ili kod ovlaštenika prodaje dozvola.


G. ZUBČIĆ

Tehnički detalji

Dozvole se kupuju preko stranice Uprave ribarstva www.mps.hr/ribarstvo. Kada se otvori stranica, desno je link “Prodaja dozvola rekreacijskog ribolova”. Klikom na link otvara se web shop, na samoj otvorenoj stranici upisuju se traženi podaci o osobi koja se bavi rekreacijskim ribolovom, a zatim se odabire tip dozvole. Kada kupnja završi, na upisani e-mail osobe na koju glasi dozvola dolazi elektronska poruka koja u pdf formatu sadrži dozvolu, korisničko ime i lozinku.


Naslovnica Biznis