Novosti Biznis

predstavnici brodosplita pregovAraju sa čelnim ljudima ‘jumbo shippinga’

Škverani će graditi dva broda Nizozemcima za 100 milijuna dolara

predstavnici brodosplita pregovAraju sa čelnim ljudima ‘jumbo shippinga’

U slučaju da Splićani dobiju gradnju ‘heavy liftera’, to bi bio prvi takav brod za prijevoz teških tereta izgrađen u hrvatskim škverovima

Splitski škver na pragu je sklapanja ugovora o izgradnji prvog od moguća dva broda za prijevoz teških tereta koji bi se gradio za nizozemsku kompaniju “Jumbo Shipping”.

Predstavnici “Brodosplita”, predvođeni Nevenom Jugom, direktorom Sektora projektiranja i prodaje, otputovali su jučer u Rotterdam, gdje će obaviti posljednje dogovore s nizozemskim naručiteljima u čijoj floti trenutačno plovi četrnaest “heavy lift” brodova.

- Mogu potvrditi da je izaslanstvo “Brodosplita” na pregovorima u Rotterdamu, a sve opcije su otvorene. Obje strane vrlo su zainteresirane za pregovore i vrlo smo im ozbiljno pristupili - kazala nam je Ivanka Mihaljević, glasnogovornica splitskog brodogradilišta.

Cijena broda je poslovna tajna, ali njegova vrijednost, prema aktualnim kretanjima na svjetskom tržištu, mogla bi iznositi oko 50 milijuna dolara. Kako neslužbeno doznajemo, blizu realizacije je ugovor o gradnji prvog broda, a devet mjeseci nakon početka izgradnje inozemni partner bi odlučio hoće li graditi i drugi brod istih značajki, sve u skladu sa stanjem na tržištu brodskog prostora.

U slučaju da Splićani dobiju gradnju “heavy liftera”, to bi bio prvi takav brod izgrađen u hrvatskim škverovima. Nizozemski “Jumbo shipping” jedna je od vodećih svjetskih kompanija specijaliziranih za prijevoz velikih i zahtjevnih tereta.

Osnovana je 1968. godine i tada je imala samo jedan brod s četiri dizalice ukupne nosivosti 48 tona, dok dizalice na njihovim sadašnjim najvećim brodovima mogu podići teret od 1800 tona.

Brodove takvog tipa obilježava “tanko” nadgrađe, a preostalim dijelom broda dominiraju dvije velike dizalice. Takvi tipovi brodova su složeni za izgradnju, posebice u našim škverovima, a dugi su oko 180 metara.

Da Nizozemci misle ozbiljno, govori i podatak kako su vodeći ljudi “Jumbo shippinga” prije mjesec dana bili u Splitu, gdje su se upoznali s proizvodnim sustavom i kapacitetima splitskog škvera.

Kako doznajemo, osim potencijalnog ugovora s Nizozemcima, “Brodosplit” bi u bližoj budućnosti mogao sklopiti još neke poslove s inozemnim partnerima čiji su predstavnici također boravili u Splitu kako bi snimili stanje u škveru.

G.Z.
arhiv cropix

U ‘Atlantskoj’ četiri slična broda

Hrvatski brodari tijekom povijesti imali su malo iskustava s brodovima za prijevoz teških tereta. U tom sektoru već godinama prednjači “Atlantska plovidba” iz Dubrovnika čiji su čelnici još početkom osamdesetih nabavili prvi “heavy lift” brod “Kutina”, a danas u njihovoj floti plove četiri takva broda, iako se spekulira o njihovoj prodaji.

Naslovnica Biznis
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last