Novosti Biznis

u borbi za svakogA gosta mediteranska konkurencija srušila cijene

HRVATSKA TRI PUTA SKUPLJA Za 12 dana odmora u Grčkoj - 574 kn s prijevozom

u borbi za svakogA gosta mediteranska konkurencija srušila cijene

Na Jadranu hoteli u svibnju rade s trećinom popunjenosti, a u Toroni, Kalamitsu, Sarti, Neos Marmarasu... nude dvanaestodnevni smještaj u apartmanu s prijevozom autobusom za svega 78 eura po osobi

Turistički ushit koji je zahvatio priobalje krajem travnja i prvih dana svibnja, kada su uskrsni blagdani udvostručili broj gostiju u zemlji, naglo je utihnuo već u drugom tjednu svibnja jer se malo koji hotel na Jadranu može trenutačno pohvaliti dobrim rezervacijama dolazaka, a stotine hotela trenutačno rade s tek tridesetak posto popunjenosti kapaciteta.

Ukratko, svibanj, koji je najavljivan kao mjesec na kojemu će se “lomiti” uspješnost cijele sezone jer nema niti jednog blagdana ni školskih praznika u Europi, do sada je donio ono što se i očekivalo – malobrojne goste, lošu popunjenost i poluprazne hotele. Čini se kao da je ove godine to turistički mjesec za koji trenutačno svi u Hrvatskoj jedva čekaju da što prije završi.

Istodobno je mediteranska konkurencija, suočena s istim problemima, odlučila goste pridobivati cijenama. Grčka je tako ovih dana ponudila apartmanski smještaj u Sitoniji i manjim mjestima toga poluotoka za nevjerojatnih 6 eura dnevno!! Toliko, naime, stoji krevet dnevno po osobi u studio-apartmanu u Toroni, Kalamitsi, Sarti, Neos Marmarasu...

Preračunato, dvanaestodnevni smještaj u apartmanu u svibnju u Grčkoj s autobusnim prijevozom (iz Srbije, Mađarske, Bugarske) može se naći za samo 78 eura. Naravno, treba do Grčke doputovati, a treba se i hraniti na odmoru...

Pa ipak, svi portali i oglasi “zvižde” od tih nevjerojatnih ponuda kojima Grčka pokušava nadoknaditi velike minuse iz lanjske godine i ovogodišnje predsezone.

- Grčka je značajno snizila cijene na mnogim tržištima, a kada se ide u takvu borbu za goste, onda to mora biti najmanje 20 posto. Zato su veliki popusti jedino na što oni privlače pažnju tržišta. Ali, Hrvatska u toj priči nema što tražiti, jer te cijene mi ne možemo i ne trebamo pratiti.

- Problem je, međutim, što se kod nas mnogi sada bave analizom turističkog prometa u svibnju umjesto da rade punom snagom na prodaji listopada koji ima još puno mogućnosti. I svibanj je dobar tamo gdje ima osmišljene ponude i ciljano se ide prema skupinama koje sada putuju, pa trenutačno u Poreču imamo 27 grupa seniora i biciklista. Ne možete prodavati odmor u svibnju obiteljima s djecom i onda se čuditi lošoj prodaji, kada se zna da je to mjesec bez školskih praznika - kaže Selimir Ognjenović, direktor ID Riva Toursa.

Kada se zna da se u Hrvatskoj smještaj u apartmanu ne može dobiti ispod 15-20 eura dnevno po osobi, dok je najniža cijena hotelskog polupansiona u predsezoni 25-30 eura dnevno, uz dodatak za troškove prijevoza, jasno je o kolikim se razlikama radi.

- Nama na Korčuli svibanj je katastrofalno loš u alotmanskim ugovorima iako su cijene vrlo niske, ali ni to nije privuklo goste, a otvorili smo gotovo sve hotele - kaže Jure Vlašić, direktor tvrtke “Hoteli Korčula”.

Istodobno u hotelima Brela, Tučepa, Bola i Starigrad Paklenice, koji su u vlasništvu “Bluesun” hotelske grupacije, situacija je značajno bolja.

- Nama je svibanj bolji nego lani. Ne slažem se s tim da se sezona “lomi” na svibnju, imamo mi još uvijek puno prostora za rast, posebno u posezoni. Osim toga, važno je i s kakvim cijenama se nešto prodalo, a ove godine mi nemamo velike potrebe za akcijama i snižavanjima pa će to za poslovanje biti ključno - govori Marin Brbić, direktor prodaje “Bluesun hotela”.

PIŠE Ružica MIKAČIĆ

Iz Egipta u Mallorcu

Da su lošijoj prodaji hrvatskih ljetovališta u svibnju kumovali i svjetski turoperatori svojim poslovnim odlukama, govori i podatak kako je samo “Neckermann”, na primjer, gotovo 50 tisuća svojih gostiju koji su trebali ići u Egipat ovog proljeća preusmjerio u Mallorcu, uz objašnjenja u njemačkim medijima kako “Hrvatska nema iskustva s ranim početkom sezone”. Jasno je, međutim, da pravi razlozi leže u njihovu vlasništvu nad egipatskim i španjolskim turističkim kapacitetima.

Samo autobus 100 eura

Donja granica cijene u svibnju u hotelima s tri zvjezdice na Jadranu je 25 eura dnevno za polupansion, u lipnju 38-56 eura, a autobusni prijevoz od Njemačke do Kvarnera je još oko 100 eura, do Dalmacije i više.

Naslovnica Biznis
Page 2 of 2First1[2]NextLast