Novosti Biznis

Hrvatski teolozi, ekonomisti i sindikalisti: Ajmo i mi za Marijin blagdan, 8. prosinca, zatvoriti vrata šoping centara!

Na blagdan  bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, trgovački lanci u Austriji ‘Billa’ i ‘bauMax’ nisu radili. Teolog Petar Tomašić: Nije nužno da trgovine budu otvorene nedjeljom i blagdanima. Ekonomist Branimir Lokin: Bilo bi dobro za trgovce

Visoki predstavnici Katoličke crkve u Austriji i organizacije kao ‘Savez za nedjelju’ apelirali su trgovačkim centrima da u srijedu, 8. prosinca, na blagdan bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zatvore vrata – i polučili uspjeh!

20060511_004631_OREUG102

 Motu ‘da se blagdan ne potroši u trošenju’ odazvali su se trgovački lanci ‘Billa’ i ‘bauMax’. Tako će ova dva prodajna centra zatvoriti vrata svojih trgovina na taj marijanski blagdan jer žele svojim djelatnicima i suradnicima ‘slobodnim danom zahvaliti za suradnju i darovati ono najvrednije - mir i vrijeme za njih same, njihovu djecu, obitelji i prijatelje’, prenosi Informativna katolička agencija njihovo zajedničko priopćenje.

Još nemaju uputa

Ujedno, ‘Billa’ je i prije tri godine prvi put zatvorila svoje prodavaonice 8. prosinca, te tako potaknula i raspravu o održavanju zajedničkoga neradnog dana, a ove godine pridružio joj se i ‘bauMax’.

Iz hrvatske podružnice ‘Bille’ doznajemo kako za sada nisu primili nikakav apel po tom pitanju od strane Crkve, te 8. prosinca rade najnormalnije, napominjući kako poštuju blagdane u Hrvatskoj. Ako bi dobili takav apel, proslijedili bi nadležnima službeni dopis, te se konzultirali s koncernom.

Teolog dr. sc. Petar Tomašić, koji je specijalizirao moralnu teologiju na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu te obranio disertaciju naslova “Nezaposlenost u tranzicijskoj Hrvatskoj pod socijalno-etičkim vidom”, na upit da prokomentira pitanje neradnog dana kazao je:

- To je dobra odluka i na tragu borbe za prava zaposlenih u velikim trgovačkim centrima kao i borbe za neradnu nedjelju. U prvom redu za žene, koje imaju vrlo malo slobodnih dana, govori nam Tomašić, te na upit što kazati kritičarima koji će argumentirati kako se gospodarstvo sada nalazi u krizi i kako nije opravdan još jedan neradni dan, odgovorio je:

-Trgovina ne mora biti otvorena svaki dan i tako nije nužno da bude otvorena nedjeljom i blagdanima, a ako se gleda samo zarada, onda postoje brojni razlozi da ni jedan dan ne bude neradni. Isto tako nikad neće biti idealno vrijeme, a taj jedan dan neće spasiti gospodarstvenike od krize, koja je rezultat prevelikog apetita za ekonomskom dobiti. Takav apel ima smisla jer su to relativno slabo plaćeni poslovi, a radnicima bi puno značilo biti s obitelji jedan dan više, kazao je Tomašić.

Poznati ekonomist Branimir Lokin mišljenja je kako bi se proglašenje 8. prosinca kao neradnog dana u najgorem slučaju odrazilo neutralno na gospodarstvo u Hrvatskoj, pa čak da bi bilo i pozitivno za ekonomiju!

- Po mome mišljenju bi to mogli uvesti. Budući da trgovina po definiciji ne stvara vrijednost, onda bi bilo dobro za ljude u trgovini da taj dan ne rade, da Božji dan blaguju. Da trgovinama taj dan padne prodaja nije toliko bitno za hrvatsko gospodarstvo, jer je riječ o uvoznoj robi i mi tu nemamo nekih gubitaka, govori nam Lokin, dodavši kako bi oni koji pak rade u proizvodnim pogonima na neki način nastavili s proizvodnjom, možda zamjenom smjena ili nečim sličnim. Do zaključenja broja nismo uspjeli doći do komentara Hrvatske biskupske konferencije te odgovora namjeravaju li i hrvatski biskupi pozvati trgovačke centre na proglašenje 8. prosinca neradnim danom.

                                                                                                                      SAŠA HORVAT

Vjerski blagdani - neradni dani

•• Nova godina, 1. siječnja •• Sveta tri kralja, 6. siječnja •• Uskrs, nedjelja, 4. travnja 2010. •• Uskrsni ponedjeljak, dan nakon Uskrsa, svake godine •• Praznik rada, 1. svibnja, svake godine •• Tijelovo, 3. lipnja 2010. •• Velika Gospa, 15. kolovoza, svake godine •• Svi sveti, 1. studenoga, svake godine •• Božićni blagdani, 25. i 26. prosinca, svake godine •• Građani Republike Hrvatske koji Božić slave 7. siječnja taj dan, islamske vjeroispovijedi u dane Ramazanskog bajrama i Kurban-bajrama, te židovske vjeroispovijedi u dane Roš Hašane i Jom Kipura, imaju pravo na neradni dan

"Kod nas se ni nedjelja ne poštuje!"

Voditelj Udruge ‘Obiteljski centar’ u Zagrebu Marijo Živković, o realizaciji sličnog apela u Hrvatskoj kaže:

SEnD U Austriji nedjeljom ne rade, a subotom imaju skraćeno radno vrijeme. Nema smisla pokušavati kod nas, jer kada bi se nedjelja poštivala, onda bi se moglo dalje razmišljati. No, to ipak treba biti prema mjesnim prilikama i raspoloženjima. Sama ideja je dragocjena, ali kod nas mnogima i ne plaćaju nedjeljni rad. Pa i u Tajlandu i Japanu, gdje je mali broj katolika, nedjeljom se ne radi, a kada se Crkva zalaže za neradnu nedjelju onda nije riječ samo o tome da bi se moglo ići na misu, već je ljudski da se ljudi odmore.

BauMax: Ne bi radili

‘BauMax’ nam je odgovorio da ukoliko bi 8. prosinca bio blagdan u Hrvatskoj, kao što je u Austriji, da bi i oni imali zatvorene prodajne centre, kao što su npr. imali 15. kolovoza. No, kako je 8. prosinca srijeda i normalan radni dan u Hrvatskoj, tako će i njihovi prodajni centri biti otvoreni.

Sever: Trgovcima treba odmora

Krešimir Sever, iz nezavisnih sindikata Hrvatske, na upit da li bi podržali biskupe kada bi uputili takav apel, kazao je kako na to ne može odgovoriti, jer je to stvar dogovora središnjice sindikata.

- Osobno sam mišljenja da je tim ljudima što rade u trgovini potrebno što više odmora. Isto tako, svima je jasan naš stav oko neradne nedjelje, kazao je Sever.

 

Naslovnica Biznis
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last