Novosti Biznis

prvi hrvat primljen u europsku akademiju industrijskog menadžmenta

Ivica Veža: Najviše se traže i plaćaju inženjeri

prvi hrvat primljen u europsku akademiju industrijskog menadžmenta

Ulazak u Akademiju potvrda je profesoru Veži u radu na poboljšanju obrazovanja studenata industrijskog menadžmenta u Splitu. Stručnjaci takvog profila nužni su i Hrvatskoj, za njima će biti golema potražnja, kaže Veža, koji je prije nekoliko god

Prof. dr. sc. Ivica Veža sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje prvi je profesor iz Hrvatske koji je postao redovni član The European Academy od Industrial Management (AIM), odnosno Europske akademije industrijskog menadžmenta sa sjedištem u Nizozemskoj.

− Europska akademija industrijskog menadžmenta organizacija je profesora koja djeluje u području industrijskog menadžmenta unutar sveučilišta europskih zemalja. AIM nastoji biti vodeća organizacija u Europi u obrazovanju studenata inženjerskih znanosti u području industrijskog menadžmenta − kaže Veža. Jednom godišnje, veli, organizira se AIM konferencija u nekoj od zemalja članica.

 Industrijski menadžment u Hrvatskoj ima potencijala,
 kaže Veža / Vladimir DUGANDŽIĆ / CROPIX
Prva konferencija održana je 1983. god. u Eindhovenu (Nizozemska), prošle je godine organizirana u Braunschweigu (Njemačka), a ove se godine u rujnu organizira u Grenobleu (Francuska). Na konferencijama, objašnjava Veža, sudjeluju samo članovi AIM-a ili drugi po pozivu. Novi član AIM-a, osim toga, postaje se na preporuku jednog od članova, a nakon analize životopisa i predavanja odlučuje se zadovoljava li kandidat uvjete za primanje u članstvo.

Najvažniji dio konferencije odnosi se na poboljšanje obrazovanje studenata industrijskog inženjerstva, izmjenu studenata (programi Socrates/Erasmus) i sudjelovanja na projektima EU-a (posebno program FP7). Akademija ima 40 redovitih i 11 emeritus članova.

− Lani sam svoje predavanje o budućnosti industrijskog menadžmenta održao u njemačkom Braunschweigu. Uslijedila je i preporuka jednog austrijskoga kolege, a izbor u Akademiju temelji se i na prijašnjim člancima, radovima i prezentacijama na kojima sam radio − navodi Veža. Svečana promocija ulaska u ovo priznato europsko članstvo prof. Vežu očekuje u jesen u Francuskoj.

Ivica Veža, valja napomenuti, idejni je pokretač studija industrijskog menadžmenta u Splitu, jedinog takvog u Hrvatskoj, koji se održava u sklopu FESB-a i splitske Ekonomije.

− Spektar studijskih sadržaja na našim sveučilištima orijentiran je pretežno specijalistički. Fakulteti obrazuju dobre stručnjake, koji u praksi uspješno rješavaju probleme u okviru svoje struke. Međutim, nedostaju stručnjaci koji bi morali imati potencijal za učinkovito upravljanje interdisciplinarnim zadacima i projektima.

Mi na fakultetu u sklopu novog studija obrazujemo stručnjake čije obrazovanje nije usmjereno samo na tehničke i prirodne znanosti, nego sadrži i kolegije iz ekonomskih znanosti. Stoga je potrebno uvoditi stručnjake koji imaju nova znanja i zanimanja, odnosno osnivati interdisciplinarne inženjerske studije.

Osim stručne kompetencije, inženjer sutrašnjice treba imati metodičke, računalne i socijalne kompetencije, navodi Veža. − Stručnjaci takvog profila nužni su u tranziciji Hrvatske prema tržišnom gospodarstvu. Prema informacijama njemačkog i američkog društva inženjera, inženjeri industrijskog menadžmenta najviše se traže i plaćaju u industrijskim poduzećima ovih zemalja, odnosno, ne nalaze se na popisu nezaposlenih – objašnjava.

− Uskoro nas očekuju obrane prve generacije studenata industrijskog menadžmenta, za koje vjerujem da će brzo naći posao i ni dana neće provesti na Zavodu za zapošljavanje − kaže Veža, dodavši da vlada velik interes za upise na iduću akademsku godinu.

magdalena družijanić

Naslovnica Biznis
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last