Novosti BiH

Sadik Ahmetović novi ministar sigurnosti BiH

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je potvrdio imenovanje Sadika Ahmetovića za novog ministra sigurnosti BiH.

Ahmetović je dobio uvjerljivu potporu 27 od 40 zastupnika i tako je nakon više od tri mjeseca prevladana kriza izazvana smjenom Tarika Sadovića čijim radom nisu bili zadovljni predstavnici međunarodne zajednice.

Sadović je ometao deportiranje osoba podrijetlom iz Afrike i Azije koje su ostale bez bosanskohercegovačkog državljanstva.

Ahmetović je na ministarsku dužnost imenovan kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), no njegovo potvrđivanje trajalo je neuobičajeno dugo jer su srpski zastupnici uvjetovali svoju potporu popunom nekih drugih mjesta u tijelima vlasti Srbima.

Ahmetović, po struci diplomirani defektolog i negdašnji načelnik srebreničke općine, izjavio je kako će mu prva zadaća biti uspostava suradnje između različitih sigurnosnih i policijskih agencija u državi.

Ocijenio je kako je bivši ministar Sadović i smijenjen upravo zbog tih problema.

"Treba popraviti i komunikaciju s međunarodnim institucijama koje se bave sigurnošću i pomažu BiH na putu u Europsku uniju", izjavio je Ahmetović.

Ujedno je odbacio tvrdnje kako je potvrda njegova imenovanja dio političke "trgovine" između njegove SDA i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić prije je izjavio kako njegova stranka nije dala nikakve ustupke Dodiku u zamjenu za potvrdu Ahmetovićeva imenovanja.

(H)

Naslovnica BiH