Novosti BiH

spominje se i ejup ganić

Zapovjedniku posebne policije FBiH prijete uhićenjem iz Srbije?

Zapovjedniku posebne policijske postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Draganu Vikiću srbijanske vlasti prijete uhićenjem pa mu je sugerirano da kretanje ograniči na područje FBiH, objavio je u nedjelju "Dnevni avaz".

List citira neimenovani izvor iz federalne Uprave policije koji je kazao kako je ova mjera opreza naložena zbog pretpostavki da Posebno tužiteljstvo za ratne zločine Srbije provodi istragu protiv Vikića te još nekoliko bivših visokih političkih, vojnih i policijskih dužnosnika BiH smatrajući ih odgovornima za navodne ratne zločine počinjene nad pripadnicima JNA u Sarajevu u svibnju 1992. godine.

"Vrlo površno znam bilo što o tim kaznenim prijavama no u svakom slučaju ću poslušati upozorenje Uprave policije i neću prelaziti ni na teritorij Republike Srpske ni u Srbiju", kazao je zapovjednik Vikić neizravno potvrđujući kako je moguće da ga po nalogu iz Beograda uhite i u vlastitoj zemlji zatekne li se na teritoriju RS.

Glasnogovornik srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić nije ni potvrdio ni demantirao o kojim je imenima riječ kada je u pitanju istraga o tzv. slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Kazao je tek kako je u pitanju devet osoba a pretpostavlje se kako su među osumnjičenima uz Vikića i bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, bivši ministar unutarnjih poslova Jusuf Puština te zapovjednik Teritorijalne obrane BiH s početka 1992. godine Hasan Efendić.

Srbijanska strana drži kako su oni odgovorni za napad na kolonu JNA koja se 2. svibnja 1992. godine povlačila iz tadašnjeg zapovjedništva Druge armijske oblasti u središtu Sarajeva.

Izalazak te kolone iz grada u kojoj je bio i zapovjednik jugo-vojske za područje BiH general Milutin Kukanjac bio je preduvjet kojega se njegovi časnici postavili da bi pustili na slobodu predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Iztebegovića koji je tog dana uhićen u sarajevskoj zračnoj luci po povratku s neuspjelih mirovnih pregovora vođenih u Lisabonu.

Izetbegović i Kukanjac su razmijenjeni no dio kolone JNA je napadnut pri čemu je nekoliko časnika i vojnika ubijeno i ranjeno a dio ih je zarobljen.

"Mogu reći da se predmet koji mi imamo odnosi na istragu protiv devet osoba a koju smo u svibnju 2006. prekinuli jer su te osobe nedostupne tijelima gonjenja", kazao je glasnogovornik Vekarić.

Beogradsko tužiteljstvo uzelo je za pravo istraživati sve slučajeve navodnih zločina protiv pripadnika bivše JNA počinjene na teritoriju cijele nekada zajedničke države.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike Vojske RS u travnju su tužiteljstvu u Beogradu po tom temelju podnijeli svoju kaznenu prijavu u slučaju "Dobrovoljačka ulica" tereteći na desetke osoba.

Zbog jedne od sličnih ranijih prijava u beogradskom zatvoru je završio Ilija Jurišić koji je na početku rata bio na dužnosti predsjednika Skupštine općine Tuzla.

On je 2007. godine uhićen tijekom proputovanja u beogradskoj zračnoj luci a u tamošnjem okružnom sudu sada mu se sudi zbog optužbe da je odgovoran za napad na kolonu JNA u Tuzli 15. svibnja 1992. godine.

Dragan Vikić koji je na čelu policijskih specijalaca tadašnje Republike BiH bio i početkom 1992. godine i zahvaljujući kojima je spriječen pokušaj JNA da preko noći okupira Sarajevo, podsjeća kako on uopće nije sudjelovao u događajima vezanim za Dobrovoljačku ulicu.

"Zna se da ja i moja ratna postrojba nemamo ništa s tim a što se tiče rata, normalno je da smo morali braniti naš narod", kazao je Vikić dodajući kako u svakom slučaju ne kani dopustiti da mu se dogodi isto što i Jurišiću.

(H)

Naslovnica BiH