Novosti BiH

Provokacija iz Trebinja: osnovan "Srpski četnički pokret Republike Srpske"

Foto: Wikipedia
U „Milanu“, kako „odmilja“ Dubrovčani zovu Trebinje, osnovana je nevladina organizacija "Srpski četnički pokret Republike Srpske".

Tu vijest, koja bi se da je smiješna a ne žalosna mogla svrstati u rubriku „Vjerovali ili ne“, prenijela je većina bosanskohercegovačkih i srpskih medija objavivši je više kao upozorenje nego kao šalu.

Razlog ozbiljnosti je srpski četnički vojvoda Siniša Vučinić, pripadnik Srpske radikalne stranke, koji je izabran kao predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje udruge "Srpski četnički pokret Republike Srpske".

Vučinić je je najavio da će pokret biti registriran kao udruga građana te da je jedan od osnovnih ciljeva „njegovanje i baštinjenje četništva kao najznačajnije i najsvjetlije srpske tradicije i promocija četništva kao ideologije budućnosti".

Kako bi to i ostvarili u Trebinju, Banja Luci i Istočnom Sarajevu biti će oformljeni i nastavni centri u kojima će se o četništvu educirati mladi od 16 do 22 godine. Vučinić drži kako će "Srpski četnički pokret Republike Srpske godišnje obučiti oko 10 tisuća mladih četnika.

Na vijest o osnivanju te uduruge i obučavnju 10.000 četnika godišnje još uvijek nisu reagirale vlasti BiH iako bi, tvrde bosansko-hercegovački mediji, "Srpski četnički pokret Republike Srpske" zbog povijesne konotacije trebao biti zabranjen, a neki smatraju i kako je protuustavan.

Anton Hauswitschka / Dubrovački vjesnik
Naslovnica BiH
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last