Novosti BiH

'pravda za davida'

Davor Dragičević pušten na slobodu: 'Brutalno su me uhitili dok sam Davidovu majku vodio liječniku, ali već popodne nastavljam s prosvjedom'

 'pravda za davida'

Davor Dragičević pušten je u srijedu na slobodu nakon što je saslušan u okružnom tužiteljstvu u Banjoj Luci, a njegov odvjetnik Ifet Feraget izjavio je nakon toga kako je jasno da nisu postojali nikakvi razlozi za njegovo privođenje što je u utorak izazvalo masovne prosvjede u tom gradu.

"Pravda za Davida", uzviknuo je Dragičević nakon puštanja iz pritvora najavivši nastavak okupljanja na središnjem banjolučkom trgu gdje je policija intervenirala u utorak i zabranila daljnje prosvjede.

Kazao je novinarima kako su ga brutalno uhitili u trenutku kada je Davidovu majku vodio liječniku ali je potvrdio da u policijskoj postaji nije zlostavljan.

"Ja sam ponovo na trgu (Krajine) u 18 sati. Ne pada mi na pamet moje dijete prepustiti zločincima i ubojicama. Fizički sam dobar, u glavi još bolji i ne mogu mi ništa", kazao je Dragičević pojašnjavajući kako će prosvjedi trajati sve dok se ne otkrije istina o ubojstvu njegova sina Davida.

Suzana Radanović, Davidova majka, također je pozvala građane na mirno i dostojanstveno okupljanje ali je upozorila kako ima ubačenih provokatora koji žele izazvati nasilje.

Ustvrdila je i kako je u Banja Luku dovedeno puno policajaca koji su trenutačno u pripravnosti i teško naoružani što je opisala kao znak upozorenja da netko priprema krvoproliće na ulicama tog grada.

Davor Dragičević i njegov odvjetnik pojavili su se zajedno pred ulazom u banjolučko okružno tužiteljstvo. Feraget je kazao kako su policajci prekršili zakon kada su uhitili Davora jer mu prije toga uopće nisu uručili nalog za saslušanje.

 

"Donesena je odluka da nema razloga za njegovo zadržavanje u pritvoru", kazao je odvjetnik istaknuvši kako je sve bila "jedna nepotrebna epizoda".

"Radi se očajnom i ponosnom čovjeku koji ima pravo izražavati svoje mišljenje. On nije nikome prijetio iako ima pravo i pretjerati", kazao je odvjetnik Feraget komentirajući činjenicu da je Davor Dragičević priveden jer se protiv njega vodi istraga zbog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti ministra entitetske policije Dragana Lukača.

"Stekli su se uvjeti da Dragan Lukač podnese ostavku", kazao je Feraget dodajući kako nitko ne može građanima zabraniti da se okupljaju na trgovima jer oni i služe da bi se tamo slobodno govorilo.

MUP RS tvrdi kako je u Banjoj Luci postupao po zakonu, gradonačelnik poziva na mir

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske oglasilo se u srijedu priopćenjem u kojemu je ustvrdilo kako je policijska akcija u Banjoj Luci u utorak bila provedena "uz puno poštivanje prava građana" te sukladno zakonu dok je gradonačelnik Banje Luke pozvao na mir i suzdržanost.

Nakon brojnih kritika zbog očite policijske brutalnosti vidljive tijekom rastjerivanja pripadnika skupine "Pravda za Davida" te brojnih uhićenja uključujući i privođenje oporbenih političara i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz entitetskog su MUP-a zapravo odgovorili samo na upozorenja koja su im stigla iz delegacije Europske unije u BiH i ureda Posebnog predstavnika EU u BiH (EUSR) Larsa-Gunnara Wigemarka.

Delegacija EU uz ostalo je zatražila objašnjenje okolnosti pod kojima su provedena uhićenja te zbog čega su privođeni oporbeni političari poput predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i zastupnika u entitetskom parlamentu Draška Stanivukovića.

 

Taj je mladi zastupnik PDP-a koji je došao dati potporu roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića u utorak privođen čak dva puta. Kada je trebao biti pušten i nakon drugog uhićenja u policiji su ga odlučili zadržati iskoristivši pri tom mogućnost teže kvalifikacije prekršaja kojega je počinio pa ga umjesto za remećenja javnog reda i mira odjednom terete za kazneno djelo oštećenja policijske imovine odnosno automobila u kojemu su ga vodili u pritvor nakon uhićenja.

"Sve aktivnosti policijskih službenika koje su jučer poduzete bile u skladu sa zakonom i uz puno poštovanje prava građana", stoji u priopćenju MUP-a čiji su pripadnici zastupnika Stanivukovića doslovno vukli po cesti i pri tom ga cipelarili.

Na snimkama policijske intervencije na Trgu Krajine u Banjoj Luci jasno je vidljivo i kako su interventni policajci nasrnuli na skupinu ljudi među kojima je bilo i male djece i pri tom ih brutalno gurali.

Iz MUP-a RS su poručili delegaciji EU kako su se najprije trebali informirati što se zbiva pa onda reagirati te dodaju kako su oni samo postupali po nalogu okružnog tužiteljstva koje je i zatražilo privođenje Davora Dragičevića jer je on pod istragom za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti.

MUP niti jednom rječju nije spomenuo istragu o smrti mladića Davida Dragičevića koja se sada vodi pod kvalifikacijom kaznenog djela ubojstva i bez rezultata traje još od ožujka.

Nakon dramatičnih zbivanja oglasio se i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. On je na sjednici gradske skupštine u srijedu pozvao da se u sadašnjim okolnostima postupa mirno i razumno ali je branio odluku komunalnih službi da uklone improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida Dragičevića tvrdeći kako je to bilo temeljeno na zakonu.

"Nedvojbeno je da svi mi u gradu imamo vrlo različita mišljenja, pa i o ovome što se sada zbiva. Nemojte, molim vas, da se u gradu naprave nepremostive razlike i razdori i da iza toga ostanu posljedice koje će trajati mnogo duže", kazao je Radojičić izražavajući zabrinutost da bi se moglo doći u situaciju da "netko treći sa strane arbitrira".
 

Naslovnica BiH