Novosti BiH

mučne scene

Završeno prosvjedno okupljanje u Banjoj Luci, novo najavljeno za srijedu; Prosvjednici će inzistirati na puštanju Davidova oca iz zatvora

mučne scene

Sudionici prosvjeda koji su u utorak tijekom cijelog dana trajali u Banjoj Luci u večernjim su satima odlučili prekinuti okupljanje i nastaviti ga u srijedu i pri tom inzistirati na puštanju na slobodu Davora Dragičevića koji zahtijeva istinu o smrti svog ubijenog sina Davida.

Na završetak prosvjeda nekoliko stotina okupljenih pozvala je Suzana Radanović, majka pokojnog Davida, što su sudionici i poslušali i nakon toga su se razišli.

'Priveli su me i satima mi pretraživali kuću. U pomoć sam zvala i hrvatski konzulat!': pročitajte mučno svjedočenje majke ubijenog Davida o događanjima u Banja Luci

Svo vrijeme dok su stajali pred ulazom u pravoslavnu sabornu crkvu u Banjoj Luci bili su pod budnom paskom jakih snaga interventne policije koja im je zapriječila izlazak na ulicu kako ne bi mogli blokirati promet.

Davor Dragičević, koji optužuje vlasti Republike Srpske da zataškavaju okolnosti ubojstva njegova sina Davida iz političkih razloga, uhićen je u utorak nakon što se nije pojavio na policiji zbog ispitivanja.

Uhićenja, zabrana okupljanja, policijsko naguravanje s građanima: Dodikov režim silom zaustavlja proteste zbog tragične pogibije Davida Dragičevića

Uz pomoć policije s Trga Krajine u Banjoj Luci uklonjeno je improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.

No promet su zato na sat vremena blokirali sudionici skupa potpore banjolučkim prosvjednicima koji su se okupili u Sarajevu.
Izražavajući potporu skupini "Pravda za Davida" nekoliko stotina sudionika okupljanja u glavnom gradu BiH prouzročilo je prometni kolaps jer su blokirali glavnu cestovnu arteriju u blizini sjedišta parlamenta BiH a dio njih je to isto učinio i na prometnici pred Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Na taj su način pokušali izvršiti pritisak na OHR da intervenira ne bi li vlasti Republike Srpske prestale s represijom nad građanima i kako bi Davor Dragičević bio pušten iz pritvora koji mu je određen zbog sumnje da je prijetio sigurnosti ministra policije Republike Srpske Dragana Lukača. 

Upravo je Dragičevićevo privođenje bio povod za prosvjede u Banjoj Luci a njemu navodno sada prijeti jednomjesečni pritvor jer je to mjera koju bi moglo zatražiti okružno tužiteljstvo. 

IZ OHR-a su tijekom večeri objavili kako su "duboko zabrinuti" zbivanjima u Banjoj Luci i uhićenjem Davora Dragičevića i nekoliko oporbenih politčara te su pozvali na suzdržavanje od nasilja a slično je reagirao je i šef delegacije Eurpske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Naslovnica BiH