Novosti BiH

prvi čovjek republike srpske milorad dodik za slobodnu o budućnosti bih, hrvatskoj, stankoviću i nedjeljom u dva, košarci i međunarodnoj zajednici

INTERVJU Milorad Dodik: Mnogim sam Hrvatima spasio glavu

prvi čovjek republike srpske milorad dodik za slobodnu o budućnosti bih, hrvatskoj, stankoviću i nedjeljom u dva, košarci i međunarodnoj zajednici

Ja sam odbio uzeti pušku u ruke kada je to ovdje bila vrlina, kada je trebalo ići ubijati ljude samo zato što pripadaju drugom narodu, a imao sam samo 30 godina

Ja sam odbio uzeti pušku u ruke kada je to ovdje bila vrlina, kada je trebalo ići ubijati ljude samo zato što pripadaju drugom narodu, a imao sam samo 30 godina

SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) temeljito istražuje ugovore i račune u izgradnji Administrativnog centra Republike Srpske, a u sklopu kojeg se gradi i budući RTV dom, pa saslušavaju ministre, zastupnike u Parlamentu i druge vladine službenike.

Osim toga, prije dva mjeseca agencija je podnijela državnom tužiteljstvu i izvještaj protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika i još 14 osoba koje tereti za zloupotrebu položaja i štetu nanesenu proračunu RS od 145 milijuna konvertibilnih maraka kroz projekte izgradnje zgrade vlade i autoputa Banja Luka - Gradiška.

Dok je SIPA ispitivala ministre, mi smo razgovarali u novoj zgradi Vlade s Miloradom Dodikom.

- SIPA je sveprisutna u vašem okruženju. Očekujete li da vam pokucaju na vrata jer ste izjavili kako se nećete odazvati pozivu na saslušanje?

- Ovo što se događa je nevjerojatno. Jedna grupa stranaca predvođena zamjenikom visokog predstavnika Raffiem Gregorianom prvo je osigurala da se navodni kriminal prijavi Tužiteljstvu i napravi priča da postoji prijava, a sada su pošli tražiti dokaze za prijavu. Ako mi bilo što komentiramo, što je u nadležnosti pravosuđa, ovi stranci nas odmah napadaju kako se mi miješamo u nezavisnost i profesionalnost sudstva, a sada smo suočeni da je napadnuta izvršna vlast, a dokazi se tek traže. To je politički obračun sa Republikom Srpskom. Mi smo ovu zgradu napravili za 180 milijuna KM, a oni kažu da je ukradeno 140 KM.

Gregorijan je paranoik

Sada su došli ovdje u Banju Luku manifestirati dvije stvari. Prvo, da je SIPA iznad nekog božanstva i može raditi što god hoće, kako bi se nama ovdje pokazalo tko je glavni šef. To će trajati još malo, dok su ovdje ovi stranci, jer je to neodrživa stvar. I drugo, da traže dokaze, po principu svjedoka – suradnika.

 - Optužujete zamjenika visokog predstavnika Gregoriana?

Milorad Dodik u razgovoru s novinarkom Slobodne Dalmacije u svom kabinetu u Vladi Republike Srpske
- Ovdje njima treba meso za sujetu jednog paranoika Raffija Gregorijana. Jučer su bili u Parlamentu i ušli u zastupničke klubove i traže od zastupnika objašnjenje zašto su glasovali ovako ili onako, ili zašto su tako diskutirali... Gdje to ima još na svijetu, kakva je ovo vrsta demokracije. Ovo je policijska država.

- Ti stranci vama popuštaju u nekim drugim bitnim segmentima, kao što je primjerice Prudski sporazum? Je li Prud kompenzacija za Kosovo ili neki bruxelleski diplomati žele zatvoriti Ured visokog predstavnika kako bi si osigurali još jedan mandat...

- Ne vidim ja baš da oni meni nešto popuštaju. Što su mi popustili, to što mi tražimo da bude popis stanovništva s nacionalnim odrednicama. Ne možemo mi pristati na popis stanovništva kao zbir nekih osoba koje će leći kao Srbi i Hrvati, a probuditi se kao Bosanci. Mi smo se i u anacionalnoj, socijalističkoj Jugoslaviji mogli popisivatati nacionalno, pa zbog čega ne bismo mogli sada. - Prije godinu dana potpisan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Stalno govorite da se žele oduzeti nadležnosti RS, a deklarativno ste za EU integracije? Kako dalje, ništa nije učinjeno na europskom putu?

- Uočili smo pristup da se pod plaštom europskih integracija želi izvršiti značajna centralizacija. Mi doista jesmo protiv toga. Nema ni jedne autonomije na svijetu koja je sama sebe dokinula pa nećemo ni mi to dopustiti.

- Zbog čega ste prije nekoliko dana prekršili Sporazum CEFTA usvajanjem Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, čime su uvedene carine na poljoprivredno-prehrambene poroizvode iz Hrvatske i Srbije?

- Taj zakon nama nije bio potreban, istina je da zemlje na koje se odnosi nisu potpuno liberalizirale tržište i sofisticiranim metodama štite svoje gospodarstvo, ali nisu, kao što se kod nas dogodilo, izravno prekršile sporazum. Ovaj zakon rezultat je prije svega loših političkih odnosa u našoj zemlji, i jedne situacije koja je favorizirana u Federaciji BiH, a ne u RS. Ovdje se krenulo s jednom medijskom kampanjom, tko se usprotivio navodnoj priči o zaštiti domaće proizvodnje, proglašavan je neprijateljem bh-gospodarstva.

Lijanovići za zabranu

Zastupnici iz moje stranke jednom su glasali protiv tog zakona pa nam je imputirano da zastupamo interese Srbije na štetu domaće proizvodnje. U jednom trenutku kod nas je došlo do procjene da to treba podržati, ne da bi se provodilo, nego da pokažemu svu apsurdnost situacije u kojoj se nalazimo. Obična politička nadmudrivanja u BiH dovela su do jednog ovakvog zakona, a naposljetku će se sigurno pokazati kako je donio najviše štete upravo BiH.

- Je li Lijanović kod vas lobirao za uvođenje ovog zakona?

- Opće je poznato da su Lijanovići taj zakon gurali zbog svoje privatne poslovne pozicije, mene nisu izlobirali, nisam s njima o tomu razgovarao.

- U ovoj zemlji se govori o budućnosti u europskim integracijama, ali mnogo više o prošlosti, proteklom ratu, relativiziraju se žrtve, svatko ima svoju istinu... Jeste li razmišljali o tome da uskoro, na godišnjicu masakra, odete u Srebrenicu ...

- Svi mi ovdje imamo svoja stratišta. Da ja sada, u ovakvim uvjetima, odem u Srebrenicu, to bi bilo potpuno pogrešno shvaćeno. Žalim za svakim čovjekom koji je poginuo u prošlom ratu i nesumnjivo je da se u Srebrenici dogodio zločin koji je Sud u Haagu okarakterizirao kao genocid. Međutim, ako ja mogu usporediti činjenice, tamo se dogodio i strašan suicid jer je Alija Izetbegović, kako tvrdi Sefer Halilović, žrtvovao Srebrenicu.

Srebrenica i Jasenovac

Ovih dana objavljena je i jedna knjiga koja se zove “Nesveti teror”, kaja je sada ovdje vrlo čitana, a govori o svim činjenicama koje su se tada zbivale oko Srebrenice i kakvu ulogu je u svemu tome imao i Alija Izetbegović. I Srbi imaju svoja stratišta, kao što je Jasenovac, ali i iz ovog neposrednog rata. No, onog trenutka kada bude spremnosti u BiH, i konsenzusa o tome, da ja kao srpski političar, netko kao bošnjački i hrvatski političar obiđemo sva ta mjesta, ja ću biti u toj ekipi.

- Prije 11 godina najavljivani ste kao nada za pomirenje, demokratizaciju i reintegraciju bh-društva, a u međuvremenu ste „evoluirali“ u glavni problem u regiji, stalno vam se zamjera „nacionalistička retorika“ sa svih relevantnih svjetskih adresa. Kako to objašnjavate?

- To znači da ovdje nema drugih problema. Sve ono što su mi pokušali imputirati ne stoji, a priče o retorici su zahtjevi za šutnjom. U meni su možda vidjeli nadu jer sam ja odbio uzeti pušku u ruke kada je to ovdje bila vrlina, kada je trebalo ići ubijati ljude samo zato što pripadaju drugom narodu, a imao sam samo 30 godina. Ja sam tada ostao izvan toga, pomagao brojnim Hrvatima i Bošnjacima da izvuku živu glavu, riskirajući pritom i svoju glavu. Kada sam došao na poziciju predsjednika vlade, moja obveza je bila poštovanje Daytonskog ustava, ja ništa drugo i ne radim.

- A je li u redu da svoga kolegu premijera nazovete „budalom“ i tako dajete razne etikete nekim ljudima, nije li to, ipak, neprimjeren vokabular za premijera?

- Kakve su sve gadosti o meni govorili, moji odgovori bi trebali biti zanemarivi, ali ja sam, eto, premijer pa se samo moji bilježe. Ali ima i situacija kada vam žele namjestiti, isprovocirati takvu retoriku kao što sam doživio na HTV-u u popularnoj Stankovićevoj emisiji Nedjeljom u 2. Ja sam otišao u Zagreb kako bih poslao poruku hrvatskoj javnosti o želji za suradnjom i dobrosusjedskim odnosima, a tamo me dočekalo nenajavljeno uključenje Bakira Hadžiomerovića iz Federalne televizije koji sustavno već godinama vodi kampanju protiv mene i etiketira me „kriminalcem, banditom, nasilnikom...“. Suzdržavao sam se zbog hrvatske javnosti, a ta dva dečka koja glume profesionalce i pozitivce, dok je Dodik negativac, izrežirala su sve da me diskreditiraju u očima hrvatske javnosti. Poslije mi je bilo žao što nisam bio malo više Milorad Dodik, a manje premijer RS.

Ljetovanje u Croatiji

Hrvatska obala je bila jedina destinacija gdje sam ja odlazio na more, to je jedna od najljepših obala. Prošle godine sam bio u Opatiji u hotelu Milenij, u Cavtatu u hotelu Croatija, gdje sam proveo nekoliko dana vrlo ugodna odmora. Inače, često odlazim Hrvatsku, najčešće u Šibenik, s kojim moj košarkaški klub redovno igra prijateljske utakmice.

Košarka i Igokea  

Je li istina da se košarkaški klub Igokea zove po vašoj djeci? Jeste li vi vlasnik toga kluba?

- Ja sam prije igrao u tom klubu. Prije rata imao sam tvrtku za proizvodnju namještaja, a prodavali smo ga i u Sloveniji, Hrvatskoj, imali smo na svim velikim sajmovima izložbene prostore.

Osnova za naziv tvrtke je bila popularna Ikea, s time da smo dodali izvedenice od imena mog sina Igora i moje kćerke Gorice, i tako je doista nastala Igokea. Sponzorirali smo taj klub i on je poslije preuzeo naziv tvrtke sponzora. Kada sam postao prvi put premijer, tvrtka se ugasila, a klub i dalje zadržao ime.

Naslovnica BiH