Novosti BiH

ne podnosi 'švercere'

Bizaran incident u gradskom autobusu: učenika koji nije imao kartu pobješnjeli kontrolor ugrizao za ruku; 'Nisam htio izići, a onda je poludio...'

 ne podnosi 'švercere'

U autobusu jedne prijevozničke firme u Gračanici, u BiH, u utorak u 13.15 sati kontrolor je ugrizao učenika za ruku, javlja Dnevni avaz.

Nemilom događaju, koji je prijavljen policiji, svjedočilo je mnogo putnika, uglavnom srednjoškolaca. Tog dana došlo je do sukoba između kontrolora Amela N. i učenika četvrtog razreda Mješovite srednje škole Dženana F. iz Gornje Orahovice zbog autobusne karte.

- Policijskoj stanici Gračanica šef prometa i kontrolor A. N. prijavio je jednog putnika koji nema kartu i odbija napustiti autobus. Prve informacije govore da je putnika kontrolor uhvatio za vrat u namjeri da ga izvuče iz vozila. Došlo je do naguravanja pa su obojica zatražila liječničku pomoć i ozljedni list u Domu zdravlja u Gračanici. Protiv njih slijedi izvještaj Tužilaštvu o remećenju javnog reda i mira - naveli su iz PS Gračanica.

Kako doznaje Avaz, Dženan F. (18) u ponedjeljak, 5. studenog, izvadio je na autobusnoj stanici mjesečnu kartu, ali ju je u utorak zaboravio ponijeti sa sobom.

Kako kaže učenik, pri ulasku u autobus, vozača je obavijestio o tome i rečeno mu je da neće biti problema, jer za njega znaju da godinama putuje i redovito kupuje autobusne karte.

No, u autobus je tada ušao kontrolor Amel N. i od putnika tražio karte.

- I njemu sam rekao da sam mjesečnu izvadio dan ranije i zaboravio je, na što mi je on rekao da moram ili platiti kartu ili napustiti autobus. Nisam htio izaći, a on me je tada rukama uhvatio za vrat i počeo daviti, vidjeli su to brojni svjedoci. Ugrizao me je za ruku, što je konstatirano u Hitnoj pomoći Doma zdravlja u Gračanici - kazao je učenik napadnuti učenik za Avaz.

Sasvim drugačije tvrdi, međutim, kontrolor Amela N., koji je ispričao kako je u sukobu s učenikom i sam zadobio ozljede te da je, navodno, bio u Hitnoj.

- Svaki putnik mora imati kartu. U protivnom, mora napustiti vozilo. Tog učenika sam tri puta upozoravao na to, na što se on oglušio. Bez obzira na to što je, kako je rekao, izvadio mjesečnu kartu, nije je imao kod sebe. Mi, inače, imamo problem sa mjesečnim kartama, jer je mnogo slučajeva da roditelji djeci daju novac za mjesečne karte, a oni ga potroše u druge svrhe pa se, onda, švercaju - izjavio je kontrolor.

Petero očevidaca, kako kaže Dženan F., već se samo javilo da će svjedočiti, jer protiv kontrolora namjerava podnijeti tužbu.

- Kasnije mi je taj isti kontrolor dao 10 KM da kupim majicu, jer je moju pokidao dok me vukao za vrat da me izbaci vani – rekao je za Avaz Dženan F.

Naslovnica BiH