Novosti BiH

zadnja slamka spasa

'Aluminij' kupio još jedan dan 'života', mostarska tvrtka sutra ipak neće ostati bez struje

zadnja slamka spasa

Uprava Aluminija d.d. Mostar uspjela je vlastitim sredstvima kupiti još jedan dan opskrbljivanja električnom energijom, tako da 15. listopada u ponoć neće doći do isključenja ovoga poduzeća iz elektroenergetske mreže.

„Što se tiče utorka i nastavka tjedna situacija je zatvorena, pokušavamo sami da se snađemo“, izjavio je predsjednik Uprave Aluminija Dražen Pandža. 

Uprava je uspostavila kontakt s Vladom Federacije BiH koja je 44 – postotni vlasnik poduzeća, i prema izjavi Pandže ministrica financija i zamjenica premijera Jelka Milićević aktivno se uključila u pronalaženje rješenja. 

Radnici Aluminija zajedno Upravom i Nadzornim odborom simboličnim okupljanjem ispred ulaska na elektroprijenosni čvor Čule kod Mostara upozorili su na tešku situaciju ovoga poduzeća. Aluminij je u teškoj situaciji mjesecima a posebice posljednja dva mjeseca otkako je poskupjela električna energija i glinica, kao osnovne sirovine za proizvodnju aluminija. Rješenje situacije u Upravi vide poštivanjem dogovora između Vlade Federacije BiH i Aluminija od prije pet godina kada je Vlada obećala subvencioniranje cijene električne energije. 

Kako su kazali iz Neovisnoga operatora sustava (NOS-a), još uvijek je na snazi odluka o isključenju Aluminija iz elektroenergetske mreže zbog duga tom operateru koji je premašio tri milijuna maraka.

Naslovnica BiH