Novosti BiH

stravičan slučaj

Ispovijest kanibala iz Velike Kladuše čiji je zločin šokirao regiju: Obuzeo me šejtan, četiri diva su mi naredila da raskomadam pa pojedem svoju majku!

stravičan slučaj

Nekoliko stotina mještana sela Baštre u općini Bosanska Krupa došlo je na posljednji ispraćaj Nasihe Velić (60), koju je ubio i raskomadao sin Sabahudin, a onda, prema vlastitom priznanju, desetak dana jeo dijelove njezina tijela. Posmrtna povorka krenula je iz dvorišta kuće u kojoj je nesretna žena živjela sa sinom Sabahudinom, u zaseoku Velići. Suprug joj je umro prije nekoliko godina, a druga dva sina, Izudin i Fahrudin, otišla su trbuhom za kruhom, piše Jutarnji list.

Horor u BiH: kanibal iz Velike Kladuše zaklao i jeo vlastitu majku, policija otkrila jezive detalje šokantnog zločina

Novinari u ovu prilično zatvorenu sredinu nisu bili dobrodošli ni tijekom subote i nedjelje, kada su iskapani ostaci jadne žene zakopane u vrtu iza kuće, a ni u ponedjeljak nije bilo mnogo onih koji su željeli komentirati ovaj stravičan slučaj. Nijedna od desetak žena koje su, nakon što je tijelo odvezeno na groblje, na kojem mogu nazočiti samo muškarci, krenule kućama iz dvorišta Velićevih nije željela govoriti o događaju, rekle su samo da je Nasila bila dobra žena.

Muškarac s kojim je razgovarao Jutarnji list rekao je da je znao Sabahudina iz viđenja, kao i da mu se nije činilo da ima nekih psihičkih smetnji.

- Bio je miran čovjek, nije puno pričao, ali nije mi se činilo da je psihički bolestan. Priča se da su ga opsjeli ‘džinovi’, a ja sam sklon u to vjerovati jer ne može normalan čovjek učiniti nešto tako strašno -  kazao je.

Da je kriva crna magija za ono što je učinio, istražiteljima je na ispitivanju rekao sam Sabahudin, i to nakon što im se išao predati u Sarajevo. Odanle ih je nazvao i rekao da ga dođu uhititi. Njegovo priznanje im je bilo toliko nevjerojatno da su slučaju pristupili s priličnom rezervom te su odmah alarmirali kolege policajce u Unsko-sanskom kantonu.

 

Oni su, međutim, tada već zaprimili poziv Sabahudinova brata Izudina, koji radi u Sloveniji, a koji im je rekao kako sumnja da je brat počinio grozno djelo. Njemu se brat, naime, javio prije nego što je odlučio zvati policiju i rekao: “Ubio sam majku”. Dodao je da su ga opsjela četiri diva i to mu naložila.

Njegovo strašno priznanje, kada je opisao da je ubio majku, raskomadao je, dijelove zakopao na raznim mjestima u vrtu, a nekoliko ih ostavio za jelo za sljedećih desetak dana, tada su shvatili vrlo ozbiljno. Prevezli su ga u Bosansku Krupu u subotu te su ga potom odvezli na lokaciju, ali se nije mogao sjetiti točnih mjesta zakapanja. Nasumično prekopavanje vrta s nekoliko bagera, nažalost, potvrdilo je njegovo priznanje.

Nakon cjelodnevne rekonstrukcije i očevida, Sabahudin je pritvoren te je naloženo psihijatrijsko vještačenje. Prema informacijama iz istrage, nije dvojbeno da je imao psihičke smetnje, a sada će samo utvrđivati njegov stupanj neuračunljivosti.

Crna magija na koju se poziva Sabahudin djeluje, kažu oni koji u nju vjeruju, jakim silama kojima se ne mogu oduprijeti očarani. “Šejtan” obuzima cijelo biće i njime upravlja, nanoseći nezamislivo zla djela i nesreće koje mu je namijenila osoba koja je postavila “sihir”. Namjena sihira je razdvojiti supružnike, prijatelje, obitelj ili nanijeti teške psihičke pa i fizičke patnje.

Selo Baštra naslonjeno je na Bužim te je samo nekoliko kilometara udaljeno od kuće Huseina Bilala Bosnića, vođe selefitskog pokreta u BiH, koji je prije dvije godine osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam te organiziranje skupina čiji su se članovi borili na strani Islamske države u Siriji i Iraku, piše Jutarnji list.

Naslovnica BiH