Novosti BiH

strava u bih

Lažna patronažna ostaje u pritvoru: Merhunisa iz Visokog prevarila majku i ukrala joj bebu, zaplet zvuči kao iz (lošeg) filma

strava u bih

Žena osumnjičena za otmicu desetodnevne bebe ostat će u pritvoru prema odluci Općinskog suda u Sarajevu. Kako javlja Dnevni avaz, osumnjičena Merhunisa Dedić iz Visokog navodno nije mogla imati djece pa se odlučila na otmicu. Svoj je pothvat 28-godišnja žena mjesecima planirala, a Lejlu Ismailovski, majku otete bebe, upoznala je u čekaonici ginekološke klinike u koju je odlazila na navodne liječničke preglede nakon što je suprugu Ismailu slagala da je trudna.

Nakon Lejlinog porođaja, 10 dana je obilazila zgradu u kojoj živi. Inscenirala je trudove pa je lažirala porod, a suprugu je rekla da je beba ostala na klinici zbog manjih zdravstvenih problema.

Na dan otmice, Merhunisa je rekla suprugu da ide po bebu i uputila se prema Hadžićima. Sat vremena prije, nazvala je majku otete bebe i lažno se predstavila kao zaposlenica klinike. Majci je rekla da mora dovesti dijete u kliniku na dodatni pregled. Tada je prvi put pokušala oteti dijete, no u klinici se nalazilo previše osoblja. 

Nakon što joj prvi pokušaj otmice nije uspio, čekala je novu priliku. Avaz navodi da je majka u to vrijeme bila na općini kako bi prijavila dijete, dok suprug nije mogao dobiti slobodan dan na poslu. Merhunisa je, maskirana u patronažnu sestru, ušla u stan i zaključala u tetku djeteta Nađu Mehdi i pobjegla s bebom u iznajmljenom automobilu, piše Dnevni Avaz. 

Preko signala mobitela locirana je u krugu od 200 metara oko hostela Ferijalac. Istražitelji u civilu koji su već tada imali njenu fotografiju počeli su se raspitivati o njoj, a u hostelu im je potvrđeno da je iznajmila sobu i da je kod nje novorođenče. Policajci su dobili rezervni ključ, a u sobi su je zatekli kako sjedi na krevetu i hrani bebu. Novorođenče je iste večeri vraćeno majci, a Merhunisa je privedena na policiju.

Naslovnica BiH