Novosti BiH

Klix.ba

Novinarima u BiH se prijeti smrću zbog izvještavanja o prosvjedima branitelja: Jučer si uspio pobjeći, danas nećeš. Glave ćemo vam kidat!

Klix.ba

Reporterima čitanog bosanskohercegovačkog portala Klix u petak su upućene prijetnje smrću zbog izvještavanja o prosvjedima razvojačenih branitelja održanih u četvrtak u Sarajevu koji su u jednom trenutku postali nasilni pri čemu su neki od prosvjednika napali fotografa tog portala i snimatelja televizijske mreže Al Jazeera Balkans.
"Gdje vas budemo na ulici hvatali glave ćemo vam kidat'. Je'l vam jasno? Jučer si uspio pobjeći, a danas nećeš uspjeti pobjeći", dio je prijetnji koje je za sada neidentificirani muškarac tijekom telefonskog poziva uputio novinarima i fotografima Klixa.
Redakcija je objavila tonsku snimku razgovora ispunjenog najvulgarnijim psovkama i prijetnjama a sve je prijavljeno policiji koja ovaj slučaj istražuje pod sumnjom na počinjenje kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti.
U tijeku je i istraga o osobama koje su u četvrtak napale fotografa i snimatelja koristeći pritom i metalne šipke.
Kao sudionicu napada mediji su već identificirali stanovitu Esmu Turulju koja se na prosvjedima isticala agresivnošću.
Ona se predstavlja kao bivša pripadnica Armije BiH a na portalima i društvenim mrežama su objavljene snimke na kojima ona prijeti i psuje kao i one na kojima nastupa kao kavanska pjevačica.
U četvrtak su održani prosvjedi dijela udruga razvojačenih branitelja kako bi prisilili Dom naroda parlamenta Federacije BiH da usvoji novi zakon o njihovim pravima koji osigurava dodatna novčana izdvajanja za nezaposlene pripadnike te kategorije i predviđa objavu registra branitelja. 

Naslovnica BiH