Novosti BiH

osmorica iza rešetaka

U BiH podignuta optužnica protiv bande kradljivaca: operirali su po Francuskoj, a za  zločine u kojima su zaradili gotovo tri milijuna eura iskorištavali su djecu i žene

osmorica iza rešetaka

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu protiv osam državljana te zemlje tereteći ih za organiziranje krađa u Francuskoj kojom su na nezakoniti način uspjeli zaraditi milijune eura.

Optužnica je podignuta nakon dugotrajne istrage provedene u suradnji s francuskom policijom i pravosuđem, a odnosi se na kaznena djela organiziranog kriminala uključujući trgovinu ljudima, iskorištavanje žena, djece i malodobnika za krađe i džeparenja u Parizu i drugim gradovima.

Kako je navedeno u optužnici, organizatori ove mreže na nezakonit su način stekli iznos od 5,8 milijuna konvertibilnih maraka (2,96 milijuna eura).

Prvoptuženi je Elvis Salčinović (41), a optuženi su i Denis Hamidović (23), Toni Hamidović (26), Vehbija Salčinović (52), Luka Hrustić (26), Kenan Frndić (38), Nedeljko Dakić (49) i Božidar Trišić (61).

Oni su u razdoblju od 2012. do 2015. godine kao članovi organizirane kriminalne skupine sudjelovali u pronalasku i vrbovanju žena, djece i malodobnika u BiH, koje su činjenjem kaznenih i koruptivnih djela prevozili na teritorij Francuske, gdje su ih prisiljavali na krađe i džeparenja na javnim mjestima, u podzemnoj željeznici, muzejima i drugim mjestima javnih okupljanja, a tako stečeni novac potom su slali optuženima u BiH.

Žrtve su bile izvrgnute prijetnjama po život i osobnu sigurnost te prisiljavane na svakodnevno i kontinuirano počinjenje kaznenih djela.  Optuženi su novac stečen kaznenim djelima u Francuskoj dobivali putem novčanih transakcija i u BiH trošili na kupovinu luksuznih vozila, nekretnina, konzumiranje opojnih droga i rastrošan život.

Tijekom istrage je utvrđeno da su optuženi podmićivanjem službenika, odnosno zlouporabama položaja ili ovlasti, nezakonito ishodili osobne i putne dokumente osobama koje su potom prevozili u Francusku radi počinjenja kaznenih djela te je istragom obuhvaćen i jedan djelatnik veleposlanstva BiH u Parizu, koji je ranije osuđen na temelju sporazumnog priznanja krivnje, kao i optuženi Trišić, koji se tereti da je zloporabom položaja, kao zaposlenik općine u Vlasenici, izdavao krivotvorene i nezakonite dokumente osobama koje su prebacivane u Francusku.

Naslovnica BiH