Novosti BiH

mučna potraga za istinom

Tko je ubio Davida? Građani traže pravdu za nasilnu smrt 21-godišnjaka, lokalna vlast strahuje od masovnih prosvjeda

mučna potraga za istinom

Trebali bismo pisati o nasilnoj smrti 21-godišnjeg Banjolučanina Davida Dragičevića, no to nije lako jer do danas nema službene verzije, nego niz proturječnosti zbog kojih se njegovi sugrađani od 26. ožujka okupljaju na Trgu Krajine, pale svijeće i nose transparente na skupovima pod nazivom "Stop nekažnjenim ubojstvima u Banjaluci – Pravda za Davida."

David je nestao između 17. i 18. ožujka, a tijelo mu je pronađeno 24. ožujka na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. Pokopan je 7. travnja, sprovod je okupio mnogo svijeta, rodbine, prijatelja i građana s natpisima "Pravda?", "Istina?", "Zašto šutite?". Među njima bio je i Milorad Dodik, neformalni vlasnik Republike Srpske, navodno mu se načas u rukama čak i našao neki transparent, ali ga je brzo "savio i sklonio", javljaju tamošnji mediji.

David je imao niz ozljeda koje svjedoče o nasilnom karakteru smrti. I to je jedino što se zasad pouzdano zna. Njegov otac Davor uporno tvrdi da je istraga puna nelogičnosti i, samim time, osuđena na neuspjeh pa traži pomoć javnosti.

Prve policijske izjave govorile su o slučajnoj smrti. Onda se pričalo da su u Davidovim džepovima bile stvari ukradene u "provalnoj krađi" počinjenoj u noći njegove smrti u jednoj banjolučkoj kući. No, Davor to osporava. Objavljeno je i da su u tijelu ubijenog mladića pronađeni tragovi marihuane i LSD-a. Davidova majka objašnjava – sin joj je "nakljukan drogama" i bačen u rijeku.

Facebook grupi "Pravda za Davida" do jučer je pristupilo više od 48 tisuća ljudi. Paranoične vladare hvata nervoza od svakog većeg i nedovoljno kontroliranog grupiranja ljudi. Stoga, očekivano, slučaj žulja Dodika. Zbog njega se sastao s ministrom unutarnjih poslova Draganom Lukačem i potom izjavio kako "neki koriste svaki događaj da okupe građane. Svakog čovjeka koji ima emocije zaboli smrt djeteta, pa tako i mene. Ali ni policija ni država neće se povinovati zahtjevima nekih politika."

Ima u priči o Davidovoj smrti još niz detalja koje smo preskočili, jer niti ima dovoljno prostora, niti je lako razlikovati što bi moglo biti istina, a što manipulacija. Tek jasno je da je mladi čovjek ubijen u entitetu s dugom poviješću negativne selekcije u svim institucijama, pa tako i onima zaduženim za istrage umorstava, što ionako mučnu potragu za istinom opterećuje sumnjama i čini potpuno neizvjesnom.

Naslovnica BiH