Novosti BiH

suluda situacija

Mesić odbija postati počasni građanin Sarajeva, gradske vlasti ne opdustaju: 'On od neželjene nagrade ne može pobjeći, došao on po nju ili ne'

suluda situacija

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić neće doći u Sarajevo 6. travnja iako su mu gradske vlasti planirale tog dana uručiti priznanje počasnog građanina a i dalje se pripremaju to učiniti unatoč jasnoj odbijenici nekadašnjeg šefa hrvatske države, prenio je u utorak portal "Dnevnog avaza".

Iz Mesićeva ureda u Zagrebu potvrdili su kako će bivši hrvatski predsjednik potkraj ovog tjedna boraviti u posjetu Makedoniji i Sandžaku te stoga sigurno neće biti u Sarajevu 6. travnja koji se tamo obilježava kao dan grada u znak sjećanja na njegovo oslobađenje od okupacije u Drugom svjetskom ratu 1945. godine.

Gradske vlasti Sarajeva ove godine taj datum žele obilježiti na posebno svečani način te su planirali pustiti u pogon obnovljenu uspinjaču za Trebević koja je desetljećima bila simbol grada a postpuno je uništena na početku posljednjeg rata 1992. godine.

Uz uobičajene dodjele šestotravanjskih nagrada očekivalo se kako će svečanost uveličati i Mesić kojemu bi bilo uručeno priznanje počasnog građanina.

Kao ovogodišnji laureat tog priznanja, Mesić je "uskočio" odlukom Gradskog vijeća nakon što je za to priznanje ranije predložen nobelovac Orhan Pamuk pa mu je ono ipak uskraćeno, što je izazvalo skandal.

Gradsko povjerenstvo za dodjele priznanja najprije je jednoglasno poduprlo prijedlog izdavačke kuće Buybook da se nagradi čuvenog turskog književnika no potom je to isto povjerenstvo bez ikakvog pojašnjenja odluku revidiralo s obrazloženjem kako Pamuk nije učinio dovoljno za Sarajevo.

U Buybooku su pak ocijenili kako je zapravo rječ o dodvoravanju sarajevskih vlasti, koje kontrolira SDA, režimu turskog predsjednika Tayyipa Erdogana kojega Pamuk otvoreno i odlučno kritizira.

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake (Stranka demokratske akcije) rezervno rješenje pronađeno je u Mesiću iako je bivši hrvatski predsjednik pisanim očitovanjem na Skakinu adresu odbio primiti kompromitirano priznanje.

Iz njegova ureda su pojasili kako je Mesić poslao osobno pismo i Pamuku želeći doznati što književnik misli o cijeloj situaciji no nikakav odgovor u Zagreb još nije stigao.

Unatoč tim činjenicama u gradskoj upravi Sarajeva računaju kako će Mesić ipak doći 6. travnja. U to vjeruje i Velija Katica, predsjednik povjerenstva koje je davalo i oduzimalo nagradu Pamuku da bi je na kraju dodijelio Mesiću.

"Mesićev dolazak ne dovodim u pitanje. On nije neozbiljan čovjek, dobio je odluku da će dobiti priznanje, da je imao nešto protiv rekao bi nam tada", izjavio je Katica.

Gradonačelnik Skaka tvrdi pak kako ne zna ništa detaljnije te kako će se o svemu još raspitati.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) kazao je pak kako je i on čuo da Mesić čeka Pamukov odgovor pa će onda odlučio što će i kako će.

Pojasnio je kako Mesić od neželjene nagrade ne može pobjeći, došao on po nju ili ne.

"Ukoliko i ne dođe, nagrada je njegova, a može mu se uručiti 25. studenog i iduće godine 6. travnja", Gavrićevo je stajalište.  

Naslovnica BiH