Novosti BiH

zvijezda priejlaznog roka

To se zove transfer: izašao iz HDZ-a i prešao u SDA

zvijezda priejlaznog roka

Zamislite situaciju da jedan, barem i bivši visoki dužnosnik HDZ-a prijeđe u, recimo, Pupovčev SDSS?

E nešto slično dogodilo se u susjednoj Bosni i Hercegovini. Zvijezda zimskog političkog prijelaznog roka zove se Davor Selak. Do prekjučer bio je član HDZ-a 1990., a do prije nekog vremena i član Predsjedništva stranke čije je osnivanje na vrhuncu svoje političke moći potaknuo bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, da bi pred novinarima i fotoreporterima potpisao pristupnicu za SDA Bakira Izetbegovića.- U Hrvatskom vam se ovaj potez može učiniti čudnim, ali ovdje kod nas u BiH takva se 'čuda' događaju. Zato nikome ne treba ništa biti čudno - kazao nam je Selak, kada smo ga telefonski kontaktirali u srijedu.

Svojim dojučerašnjim stranačkim kolegama, kako je pojasnio, zamjera to što poput 'sviju mijenjaju fotelje za državu i razgovaraju s najvećim protivnicima cjelovite BiH, s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem'. Konkretno, bio je, veli, protivnik ostanka Devedesetke u Hrvatskom narodnom saboru, krovnoj političkoj organizaciji stranaka s hrvatskim predznakom, i to sve dok su joj na čelu Božo Ljubić i već spomenuti Čović.
 

Vjerodostojnost i opstanak


- Ovo je moj potez za vjerodostojnost i opstanak Hrvata u Sarajevu, srednjoj Bosni, Posavini, Republici Srpskoj. Ja želim da moja djeca šetaju uzdignute glave gradom, da se ne stide hrvatske politike osmišljene '93. ili '94. godine. Hrvati imaju svoju politiku u BiH već dvjesto ili tristo godina - pojašnjava Selak svoj potez.

Osim SDA, za nepromijenjenu politiku od 90-ih na ovamo nahvalio je i onu što ju vodi Demokratska fronta Željka Komšića. Ali ovaj diplomirani ekonomist i nesvršeni student stomatologije njima se nije želio pridružiti iz jednog razloga:

- Oni planiraju koaliciju sa SDP-om, a zbog te stranke i njezinih dogovora ja sam, kao i mnogi drugi u BiH, ostao bez posla. Osim toga, sada naveliko kupuju Hrvate i Srbe, jer im trebaju za izborne liste. Da budemo jasni, ja sam ovo uradio bez ikakvog interesa. Tko nađe da sam dobio iti jednu marku, kunu, dinar, evo neka se vama javi, neka pošalje papir. Za svaku ciglu i čavao u svojoj kući ja imam račun. Ali ako im je utjeha da misle da sam dobio 5 milijuna maraka, pa neka misle!

Ali zašto SDA, 100 posto bošnjačka stranka?

- E tu ste u krivu, jer SDA nije, kako kažete, 100 posto bošnjačka stranka. Nju je još pokojni Alija Izetbegović u statutu nazvao bosansko-hercegovačkom strankom. Druga je stvar što ju je prepoznalo najviše Bošnjaka i pristupilo joj. I HDZ je bio pokret, i privukao je najviše Hrvata - odgovara Selak.

Prema njemu dostupnim podacima, trenutačno je u SDA puno više Hrvata nego što lokalni mediji barataju s dva-tri. Jedan je Ivica Šarić, operni prvak sarajevskog Narodnog pozorišta koji sada obnaša dužnost sarajevskog dogradonačelnika.
 

Čestitke i optužbe


Selak kaže da je njegov slučaj drukčiji od Šarićeva jer je ovaj od početka kao nezavisni uz politiku SDA, dok se on sam odlučio na prelazak iz druge stranke. Osim toga navodi slučajeve dr. Brace Jurišića, dr. Ranka Čovića i Desnice Radivojevića.
- Prije učlanjenja u SDA razgovarao sam i s predsjednikom stranke Bakirom Izetbegovićem. I on sam me upozorio da ne bi bilo dobro da ljudi protumače ovo nekim mojim interesom. Ponudio mi je, kao i još nekim Hrvatima, da osnujemo svoju stranku, a da bi nam SDA pomogla u tome, ali ja na to nisam pristao. Mislim da je ovo vjerodostojnije, kao i da ću iz ove pozicije moći više pomoći sarajevskim i bosanskim Hrvatima. Mogao sam otići i u Hrvatsku stranku, koju je među ostalim osnivao moj stric, ali uvjerena sam da ću ovako moći puno više moći napraviti - objašnjava.

Vijest o Selakovu prelasku u SDA popratili su brojni komentari. Jedni čestitaju, drugi ga optužuju za nacionalnu izdaju.

- Pa gdje ću ja izdati svoga djeda s majčine strane koji ima potvrdu Hrvatskog sabora da je četiri i nešto godine odgulio kao politički zatvorenik. Bože sačuvaj! Ili mog oca koji je bio prodekan na sarajevskom Medicinskom fakultetu, strica koji je bio dekan Agronomije... Nema hrvatskije obitelji u Sarajevu od moje. A na misi na Bistriku nedjeljom ne vidim te 'visoke hrvatske dužnosnike'. Ni jednog – veli novopečeni hrvatski član SDA.

Izbori što će se održati potkraj godine, po njegovu mišljenju, važniji su za BiH od referenduma za neovisnost 1992. godine, ali uvjerava da u SDA nikoga nije pitao niti tražio da ga stavi na neku od lista.

 

 

Naslovnica BiH