Novosti BiH

(pre)mlade rodilje

Val maloljetničkih trudnoća u susjedstvu: najmlađa majka u BiH rodila s 14 godina, a više ih je djecu ostavilo u rodilištu

 (pre)mlade rodilje

Čak 76 maloljetnica s područja Bihaća, Tuzle, Mostara, Livna, Bijeljine, Goražda i Banja Luke rodilo je tijekom protekle godine, a neke (pre)mlade majke su svoju novorođenčad ostavile u rukama medicinskih radnika, piše avaz.ba.
.
Najviše porođaja maloljetnica bilo je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, ukupno 33, gdje je prošle godine i rođeno najviše beba, 3.720. Najmlađa rodilja u Tuzli imala je 15, a najstarija 46 godina.

U mostarskoj bolnici “Dr. Safet Mujić” i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici lani je rodilo 11 maloljetnica. Najmlađa rodilja  je imala 15, a najstarija 46 godina.

U Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću lani se porodilo 15 maloljetnica, a najmlađa je imala svega 14 godina. 

Na Ginekološkom odjelu Kantonalne bolnice Goražde prošle godine je obavljen 231 porođaj, a majke su postale dvije maloljetnice. I na koncu, u Kantonalnoj bolnici Livno 2017. je obavljeno 329 porođaja, ali među rodiljama nije bilo nijedne maloljetnice.

Nažalost, još postoje slučajevi da rodilje svoju novorođenčad ostavljaju u bolničkim ustanovama. Takvih slučajeva bilo je ukupno devet, po tri u Tuzli i Mostaru (Sveučilišna klinička bolnica), dva u Bihaću i jedan u Goraždu, piše avaz.ba.

Naslovnica BiH