Novosti BiH

konferencija u livnu

BiH u lipnju dobiva status kandidata za EU? Čović: Prvo se mora promijeniti izborni zakon, minimum koji tražimo je da predstavnike Hrvata bira hrvatski narod

konferencija u livnu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je i čelnik HDZ-a BiH ocijenio je u petak kako bi Bosna i Hercegovina u lipnju mogla dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji ukoliko izmijerni izborni zakon koji sada predstavlja ozbiljnu zapreku za uspostavu vlasti nakon općih izbora listopadu ove godine.

 "Bosna i Hercegovina već bi u lipnju mogla dobiti kandidacijski status, ako bi se skoro riješio problem izmjena izbornog zakona", rekao je Čović u Livnu na konferenciji za novinare.

Pojasnio je kako će hrvatska strana učiniti sve kako bi se postigao dogovor o izmjenama izbornog zakona koji bi Hrvatima zajamčio mogućnost da biraju vlastite predstavnike u vlasti.

"Naš je pristup da idemo krajnje pozitivno, a minimum koji tražimo je da predstavnike Hrvata bira hrvatski narod", istaknuo je Čović. U suprotnom bi se BiH suočila s političkom krizom.

Vlasti BiH uručile su ovoga tjedna predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru odgovore na upitnik što je jedan od važnih koraka prema članstvu u Europskoj uniji. Zbog političke krize i složenih procedura vlastima BiH trebalo je 14 mjeseci da okončaju taj posao.

Naslovnica BiH