Novosti BiH

smrt vlade šantića

Ubojstvo generala HVO-a: 'Tigar' Abdić i ostali uhićeni pušteni na slobodu samo dan nakon privođenja!?

smrt vlade šantića
Hamdija Abdić zvan Tigar

Hamdija Abdić, nekadašnji zapovjednik 502. viteške brigade Petog korpusa bošnjačke Armije BiH, i četvorica osumnjičenih koje su u ponedjeljak lišili slobode pripadnici Federalne uprave policije zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću, samo dan nakon pritvaranja opet su pušteni na slobodu.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su u utorak u Tužiteljstvo
USK iz prostorija Federalne uprave policije. Prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Prema ranije objavljivanim, ali nepotvrđenim podacima, general HVO-a Vlado Šantić je u večernjim satima 8. ožujka 1995. godine doveden u hotel "Sedra" u Cazinu, gdje je prvo pretučen, a poslije ubijen s četiri hica u naselju Kostela u Bihaću.

Šantićevo tijelo nakon toga je, navodno, bačeno u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena na deponij na Grabežu. Prema drugoj verziji, Šantićevo tijelo je nakon ubojstva bačeno u rijeku Unu.

U poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja.

Federalna uprava policije (FUP), početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenog svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni Šantićevi ostaci nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u ovom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja i na obližnjem lokalitetu pronađena je bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine, FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela "Sedra", nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca.

Tužiteljstvo USK Abdića i druge ne tereti za kazneno djelo ratnog zločina, nego za kazneno djelo ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića.

Odvjetnik obitelji Šantić rekao je u ponedjeljak da oni vjeruju da su uhićeni bivši pripadnici bošnjačke Armije BiH odgovorni za ubojstvo generala Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), ali je izrazio nezadovoljstvo što se taj slučaj ne vodi kao ratni zločin i ne procesuira pred državnim pravosuđem.

“Obitelj očekuje jednu pravičnu odluku i uvjerena je da su upravo osumnjičene osobe na čelu s Hamdijom Abdićem Tigrom počinitelji tog kaznenog djela te da postoji previše dokaza u tome pravcu”, rekao je odvjetnik Josip Muselimović iz Mostara.

Naslovnica BiH