Novosti BiH

Prvaci europe

Kvaliteta zraka u većim gradovima BiH se dramatično pogoršava, Sarajevo ponovno u vrhu liste najzagađenijih gradova starog kontinenta

Prvaci europe

Kvaliteta zraka u većim gradovima u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna dramatično pogoršana, a Sarajevo je ponovo dospjelo na vrh liste najzagađenijih gradskih središta u Europi, upozorili su u četvrtak lokalni mediji.

U sarajevskoj općini Ilidža u srijedu navečer izmjerena je rekordna vrijednost koncentracije lebdećih čestica prašine promjera 10 mikrometara od čak 369 mikrograma po prostornom metru, što se smatra iznimno opasnim po ljudsko zdravlje.

Prema standardima koji su na snazi u Europskoj uniji, dopuštena koncentracija takvih zagađujućih tvari je između 25 i 50 mikrograma po prostornom metru, ovisno o dimenzijama čestica prašine odnosno o tome jesu li one 2,5 ili pak 10 mikrometara.
Manje čestice su i najopasnije jer su one promjera 2,5 mikrometara uglavnom proizvod različitih procesa sagorijevanja, a zbog svojih dimenzija lako mogu dospjeti duboko u pluća i zatim putem krvotoka do unutarnjih organa pa imaju puno veći utjecaj na zdravlje u odnosu na veće lebdeće čestice.

"Mi smo tako bili neslavni prvaci Europe", kazao je za "Dnevni avaz" stručnjak za kvalitetu zraka i klimatske promjene Martin Tais komentirajući ponovnu eskalaciju problema s onečišćenjem zraka u BiH.

Prema podacima koji su u četvrtak bili dostupni na mrežnim stranicama udruge Ekoforum, indeks kvalitete zraka (AQI) u većim gradskim središtima ponovo je ukazivao na opasnu razinu onečišćenja.

Temeljem metodologije koju primjenjuje Američka agencija za zaštitu okoliša, AQI sustavom indeksnih poena pokazuje spoj koncentracije prizemnog ozona, lebdećih tvari, sumpornog dioksida, ugljičnog monoksida i dušičnih oksida.

Prema ljestvici koja zrak vrijednosti ispod 50 indeksnih poena kvalificira kao zdrav, loše stanje registrirano je u Sarajevu, Tuzli, Lukavcu. Ilijašu, Živinicama i Prijedoru. U svim tim gradovima indeks je bio iznad 150, a u Sarajevu je koncentracija opasnih čestica lebdeće prašine ponovo bila gotovo tri puta veća od maksimalno dopuštene.

Monitor koji nadzire kvalitetu zraka u Bosanskom Brodu, gdje je smještena rafinerija nafte koja onečišćuje zrak i u Hrvatskoj, u četvrtak ujutro zabilježio je dramatičnu koncentraciju čestica prašine PM10 od čak 996 mikrograma po prostornom metru.
Oznaka AQI za nezdravi zrak znači kako bi u takvim situacijama plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe morale izbjegavati bilo kakve fizičke aktivnosti na otvorenome a takva preporuka važi i za potpuno zdrave osobe.

Za razliku od drugih gradskih središta, gdje je glavni uzročnik onečišćenja zraka industrija, u Sarajevu je generator tog problema kućna uporaba nekvalitetnog krutog goriva za zagrijavanje, najčešće jeftinog i nekvalitetnog ugljena.
Anes Podić, koordinator udruge "Eko akcija" kazao je kako u Saajevu ima najmanje 40 tisuća ložišta koja katastrofalno utječu na kvalitetu zraka u zimskim mjesecima.

"Naše vlasti ne rade ništa. Za sve ove godine jedina mjera koja je uvedena je plaćanje eko pristojbe pri registraciji vozila", kazao je Podić dodajući kako bi u situacijama kakva vlada u BiH u gradovima Europske unije vjerojatno angažirali i vojsku kako bi ljude tjerali da se vrate u kuće i ne izlažu smrtonosnom riziku po zdravlje boraveći na otvorenome.

Naslovnica BiH