Novosti BiH

ponor države

Etičke dvojbe u BiH nakon presuda: 'Svi vide svoje žrtve, a zločina se ne stide'

ponor države

Isti oni koji godinama pokušavaju pomaknuti kakav-takav balans između nacionalnog i građanskog u ustavima BiH i entiteta RS-a i Federacije BiH, pokušat će iskoristiti ovu situaciju u korist vizije entiteta i cijele BiH, što znači ignoriranje višenacionalnosti zemlje, ma koliko se to ne smije činiti i koliko to bila nemoguća misija!

Radi se o tomu da se od višenacionalne zemlje može napraviti "politička zajednica" samo ukotvljenjem građanskog unutar nacionalnog, a ne preko borbe protiv tzv. etničkog principa u BiH - kazao nam je prof. dr. Mile Lasić, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, pojašnjavajući kakve će posljedice imati haaška presuda na Hrvate u BiH i odnose u Federaciji BiH, odnosno hoće li ona biti vjetar u leđa unitarizmu i unitaristima.

Dr. Lasić ističe da je nerealno očekivati bilo kakve promjene konstitutivne materije (materie constituensis) bez konsenzusa u BiH o tomu, ili bez jake podrške tzv. treće strane, ali međunarodna zajednica za takvo što nije voljna ili sposobna. Lasić to svjedoči kao profesor i kao član tzv. američke skupine za promjenu Ustava Federacije BiH. Za te strahove unutar hrvatskog političkog tijela u BiH i nema velikih razloga. Ali, "da će se nastaviti s politikom međusobnog zagađivanja, možemo biti posve sigurni".

- Nažalost, ova konačna presuda ICTY-a poslužit će i za definitivnu pobjedu selektivne kulture sjećanja unutar sve tri nacije u BiH, što znači da će se na sve strane zaboravljati i dalje na žrtve, a veličati odgovorne za sramote i sunovrate u barbarizam kao heroje. Nasuprot selektivnoj kulturi sjećanja, koja je suštinski svjesno odnjegovani zaborav vlastitih sramota, istinska kritička kultura sjećanja podrazumijeva u prvom redu stid i sram za počinjene zločine i druga zlodjela protiv humanitarnog prava u naše ime - upozorava dr. Lasić.

On želi izrijekom ponoviti ono što stoji u svim njegovim knjigama: da se u proteklom ratu radilo o užasnom ratu protiv bivše Jugoslavije i protiv BiH, te da je rat bio sve drugo samo ne čisto obrambeni, oslobodilački, domovinski ili otadžbinski, bio je on i to, ali i rat bandi i tranzicijskih gospodara života i smrti, te rat za čišćenje teritorija na svim stranama, koji je podrazumijevao ne jedan nego niz "udruženih zločinačkih pothvata" na prostorima bivše SFRJ.
- Posebice u BiH se radilo o cijelom nizu većih i manjih UZP-ova, pa je prava šteta što se ICTY nije pozabavio svima njima. U istom danu se događaju, primjerice, samo u razmaku od dva sata i bestijalni zločini hrvatske strane u Ahmićima i bošnjačke strane u Trusini, i tako redom i u krug diljem BiH - drži Lasić.

Samo u ovoj zemlji skoro da i nema nikoga da se zastidi za zločine počinjene tobože u naše ime, to jest da izrazi empatiju prema svim žrtvama i stid za sve zločine, ponajviše one počinjene od tobožnjih heroja unutar vlastite nacije, pa zbog toga i oplakujemo samo svoje žrtve i slavimo samo svoje "heroje", koji su u pravilu u očima onih drugih i trećih tek puki krvnici - ističe dr. Lasić, dodajući da je u tom pogledu situacija u BiH, ali i u susjednim zemljama katastrofalna, odnosno pogubna za ozdravljenje bolesnih društava, koja će takva ostati još dugo.

- Mi smo duboko u devedesetim godinama 20. stoljeća i putujemo u još dublju prošlost. Otuda u ovoj situaciji one već spomenute i nužno potrebne ustavne promjene uistinu nisu moguće, ma koliko bile pretpostavka za civilizirani život i za reforme koje bi nas eventualno odvele u EU. Uostalom, za nas u EU-u i nema mjesta dok nas predvode licemjeri, dok ne učinimo prvi civilizacijski korak: početi se stidjeti za zločine počinjene tobože u naše ime, kao i za sve zločine, pa tek potom oplakivati i sve svoje mrtve. Ne, nema nam spasa, propasti (ne)ćemo, da se poigram čuvenim iskazom Nikole Pašića - kaže dr. Lasić.

Naslovnica BiH