Novosti BiH

raspada se vladajuća koalicija u HBŽ-u

Pravaši ruše vladu

HSP Đapić - dr. Jurišić istupio je iz vladajuće koalicije zbog toga što je, unatoč žestokom protivljenu pravaša, županijska vlada na mjesto v.d. ravnatelja županijske Agencije za privatizaciju imenovala Ivana Stipića

HSP Đapić - dr. Jurišić istupio je iz vladajuće koalicije zbog toga što je županijska vlada na mjesto v.d. ravnatelja županijske Agencije za privatizaciju imenovala Ivana Stipića

Raspada se koalicijska vlada u HŽU-u / Duje Postin 
Iako odluka o tome još nije službeno donesena, HSP Đapić - dr. Jurišić više nije član vladajuće koalicije političkih stranaka u Hercegbosanskoj županiji. Javnosti je to u utorak obznanio dr. Josip Perić, HSP-ov zastupnik u županijskom i federalnom parlamentu i, inače, čovjek za kojega se tvrdi da već odavno vodi glavnu riječ u toj stranci, barem kada je riječ o Hercegbosanskoj županiji.

Razlog napuštanja vladajuće koalicije leži u činjenici što je u ponedjeljak, unatoč žestokom protivljenju HSP-ovaca, vlada Hercegbosanske županije na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja županijske Agencije za privatizaciju imenovala Ivana Stipića, a ne neku drugu osobu koja, za razliku od Stipića, do sada nije izravno sudjelovala u procesu privatizacije na ovim prostorima. Inače, kao pravnik po struci, od samog njezina osnivanja Stipić je u toj agenciji obnašao vrlo odgovornu dužnost.

 No, ipak glavni problem u ovom slučaju je taj što su, prema ocjenama mnogih, dosadašnji rezultati rada te iste agencije gotovo katastrofalni. Uz te i takve ocjene, Perić navodi i činjenicu da je Stipić svojedobno morao i sudski odgovarati zbog nekih nezakonitosti u istoj toj agenciji.

Treba, također, istaknuti kako ova Perićeva najava o istupanju HSP-a iz vladajuće koalicije u Hercegbosanskoj županiji i nije nešto što bi trebalo iznenaditi ne samo njegove dojučerašnje političke partnere, nego i ovdašnju javnost. Naime, u slučaju da vlada imenuje Stipića na spomenutu dužnost, Perić je još prije nekoliko dana takav potez svoje stranke javno obznanio. Sada je samo pitanje hoće li taj izlazak iz vladajuće koalicije značiti i povlačenje HSP-ovih predstavnika iz izvršne županijske vlasti.

No, odgovor na to pitanje mogao bi biti već danas poznat. Ipak, kako se čini, imenovanje čelnog čovjeka županijske Agencije za privatizaciju samo je kap koja je prelila čašu nezadovoljstva ovdašnjih pravaša. Njihove kritike isključivo idu na račun rada HDZ-a 1990., odnosno njegova odnosa prema HSP-u. Perić se tako ni malo ne libi kazati i to kako se taj HSP-u dojučerašnji koalicijski partner u ovoj županiji do sada ponašao kao slon u plasteniku. Zanemarivao je tako i postojeći odnos snaga u županijskom parlamentu, a što HSP dalje neće tolerirati, pa i po cijenu novih izbora.

Pitanje je sada, također, hoće li ovih dana HSP posegnuti i za nekim drugim potezima koji bi na površinu mogli izbaciti i sve dosadašnje prljavo koalicijsko rublje u ovoj županiji. Odgovor se možda dobije već na idućoj sjednici Županijske skupštine.

Naslovnica BiH