Novosti BiH

sindikat zdravstva HNŽ-a očekuje sastanak s resornim ministrom Lukom Faletarom

Dogovor ili - opći štrajk

Mostar - liječnici bi uskoro mogli u štrajk   / Ivan Rozić  
Predstavnici Neovisnoga strukovnog sindikata zaposlenika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije ovaj bi se tjedan trebali sastati s resornim županijskim ministrom Lukom Faletarom kako bi dogovorili sporazum o ispunjavanju njihovih uvjeta ili će u suprotnom početi sa štrajkom.

– Ministar Faletar zvao je našega predsjednika sindikata Osmana Tufeka i oni su se dogovorili da u ovom tjednu održe zajednički sastanak. Od ministra ćemo tražiti ispunjavanje naših uvjeta i da sve stavimo na papir, odnosno da potpišemo pismeni sporazum, jer u usmena obećanja više ne vjerujemo. Kad vidimo što će ministar i županijska Vlada ponuditi, održat ćemo sjednicu Predsjedništva sindikata i odlučiti o daljnjim koracima – kazala je Ankica Puce, glasnogovornica Neovisnoga sindikata zdravstva.

 – Ako ne budemo zadovoljni ponuđenim, nastavit ćemo s poduzimanjem daljnjih koraka koje smo najavili, a to su svakodnevni petnaestominutni prosvjedi. Ipak, voljeli bismo da sve bude riješeno na najbolji način kako bismo dalje nastavili s normalnim radom – istaknula je Puce.

Zamoljen za komentar najave štrajka članova Nezavisnoga strukovnog sindikata zaposlenika u zdravstvu i Sindikata službenika i namještenika u tijelima uprave HNŽ-a, premijer Srećko Boras je kazao kako vjeruje u pronalazak pozitivnih rješenja. Uvjeren sam da ćemo naći zajednički jezik, a moja otvorenost i želja za suradnjom sa sindikatima ostaje i nadalje – kazao je Boras.

- Nakon što je Skupština HNŽ-a usvojila Nacrt županijskoga proračuna, točno znamo s koje strane i u kojem obujmu možemo formirati pojedine stavke u proračunu i s tim optimizmom ulazimo u razgovore sa sindikatima. Mislim da su određena načela usuglašavanja stavova sindikata i Vlade već definirana, te da ćemo do kraja predviđenog roka za izradu proračuna, a i onog roka koji su postavili sindikati za eventualni štrajk, postići dogovor. Možda se to dogodi i do kraja ovoga tjedna – istaknuo je Boras nakon sjednice Skupštine HNŽ-a.

Mogući dogovor sa sindikatima službenika i namještenika u tijelima uprave HNŽ-a županijska Vlada svakako bi trebala postići u ovome tjednu, jer su oni za ponedjeljak 17. ožujka najavili stupanje u opći štrajk.

Stanislava Marić

Naslovnica BiH