Novosti BiH

terorizam u susjedstvu

'Radikalni islamisti koji se vraćaju s ratišta nakon poraza Islamske države velika su sigurnosna prijetnja!': ravnatelj BiH policije izdao dramatično upozorenje

terorizam u susjedstvu

Ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač izjavio je u utorak u Sarajevu kako značajnu sigurnosnu prijetnju Bosni i Hercegovini predstavljaju radikalni islamisti koji se vraćaju u tu zemlju nakon što su se borili u redovima terorističke organizacije Islamske države (IS).

"Iz Bosne i Hercegovine je oko 300 osoba otišlo na strana ratišta. Oko 50 njih se dosad vratilo u BiH, a veći broj je procesuiran. Oni predstavljaju sigurnosnu prijetnju", rekao je ravnatelj FUP-a Dragan Lukač.
Pri tome je dodao kako vlasti u BiH posljednjih godina poduzimaju značajne napore kako bi suzbili terorističke prijetnje i stvari držali pod nadzorom. 

"Niste prije četiri ili pet godina mogli sresti pojačane ophodnje FUP-a u dnevnom obilasku u Gornjoj Maoči, a danas ćete je sresti, kao i u drugim mjestima gdje su paradžemati", pojasnio je Lukač.

Prema sigurnosnim podacima najveći broj radikalnih islamista, kao i boraca koji su iz Bosne i Hercegovine otišli u Siriju i Irak prethodno su prošli indoktrinaciju u paradžematima, vjerskim zajednicama u kojima ne prihvaćaju autoritet Islamske zajednice u BiH.

Lukač je na konferenciji za novinare upozorio i kako pojedine političke stranke, ne navodeći o kojima se radi, pokušavaju napraviti pritisak i zaustaviti rad Federalne uprave policije. Lukač je poručio kako policija tome podleći političkim pritiscima.

Naslovnica BiH