Novosti BiH

 NAKON IMENOVANJA GoranA ČondrićA

Policija neće iseliti bivšeg šefa rudnika

 NAKON IMENOVANJA GoranA ČondrićA

Policija izbjegava intervenciju  / MIRO ŠKOBIĆ
Goran Čondrić, nedavno imenovani vršitelj dužnosti direktora Rudnika ugljena Tušnica, i dalje je samo na papiru čelni čovjek toga poduzeća. Naime, zahvaljujući velikoj podršci koju ima od radnika tu funkciju i dalje obavlja  Branko Janković. Pitanje je samo do kada će ovakvo jedno stanje potrajati.

Odgovor je doista teško predvidjeti, pogotovo nakon što se ispostavilo da županijski MUP u ovom slučaju, slučaju primopredaje direktorske dužnosti, ipak ne želi postupiti po zahtjevu županijskog Ministarstva za gospodarstvo.

Riječ je, naravno, o traženju policijske asistencije. No, ono što je posebno zanimljivo, s takvim ponašanjem Ministarstva unutarnjih poslova se ne slaže ni sam njegov čelni čovjek Filip Zrno. On je, naime, mišljenja kako bi u konkretnom slučaju policija ipak trebala intervenirati, ali je, kako smo ga uspjeli razumjeti, problem u policijskom ravnatelju Rafaelu Piviću koji se tome protivi.

Razlog je navodno taj što bi po Piviću trebalo najprije ispitati je li u slučaju imenovanja Nadzornog odbora Tušnice, koji je posredstvom resornog ministarstva i zatražio policijsku asistenciju, ispoštovan zakon, a što je, po Zrninu mišljenju, pogrešan pristup rješavanju problema. Tu se, dakle, policija stavlja u poziciju suca, naglašava ministar Zrno, te podsjeća kako je ipak policija samostalna u svom radu i kako bi za svoje pogreške svatko trebao snositi odgovornost, pa tako i policijski ravnatelj.

Zanimljivo, MUP Hercegbosanske županije još uvijek odbija pružiti policijsku asistenciju i Fadilu Ćiriću koji bi trebao zasjesti na funkciju predsjednika glamočkog Općinskog vijeća, iako su tu stvari posve jasne.

Razlog je navodno taj što bi neki mjerodavni organ, ali ne i samo Općinsko vijeće, tom istom MUP-u trebao dokazati da je Ćirić legalno izabran na spomenutu dužnost. Sve u svemu, ispada da MUP Hercegbosanske županije lakše izlazi na kraj s kriminalcima nego s političarima.

F. MIOČ

Naslovnica BiH