Novosti BiH

ZADNJI LOGOR SMRTI U EUROPI

U 'Auschwitzu za pse' više se neće ubijati životinje! Nakon ogromnog pristiska javnosti prekida se stravična praksa u Prači

ZADNJI LOGOR SMRTI U EUROPI

Nakon što je svjetlo dana ugledala priča o 'Aušvicu za pse' u Prači, tzv. 'Prihvatilištu za napuštene i izgubljene pse Kantona Sarajevo', na noge su se digli dobri ljudi od Sarajeva, preko Splita, Zagreba i Ljubljane, pa sve do Australije i Kanade. Na jecaje i zavijanje iz ledenih i šporkih nizova i bezbrojnih žičanih boksova u mjestašcu u istočnoj Bosni, gdje je glavni grad Bosne i Hercegovine pokušao skriti svoju sramotu, konačno su reagirali i oni koji su to odavno trebali - vlasti.

'U azilu Prača ima se obustaviti svako ubijanje životinja. Isto tako pod hitno treba popraviti uvjete u kojima se drže napušteni psi', stoji u nalogu glavnog tužitelja Bosansko-podrinjskog kantona i Veterinarske inspekcije istog kantona, a za njegovu provedbu zadužuje se Policijska uprava sa sjedištem u Prači.

Potresna priča iz 'Auschwitza za pse', posljednjeg logora smrti u Europi: 'Ušli smo u blok D. Posvuda krv. Neke su pobili odmah, druge odveli...'

Reagirali su na prijavu skupine volontera što ih predvodi 52-godišnji Sarajlila Fahrudin Caki Bravo. Oni su bili ti koji su 4. listopada prvi uočili da je u samo par dana iz azila nestalo, zapravo okrutno likvidirano na desetke nemoćnih pasa. Ta krvava bilanca unatrag nekoliko godina, točnije od kraja 2012. godine, kada je otvoren azil u Prači, puno je veća i broji se ne u stotinama, nego u tisućama 'uklonjenih' životinja.- Znao sam da ćemo uspjeti. Ovo je tek prvi korak. Idemo dalje otkriti nalogodavce i izvršitelje masovnih ubojstava - objavio je krajem ovoga tjedna Caki.

Da nije na koncu ispalo tako, on i njegovi suborci bili su spremni na dugotrajni štrajk, blokade unatar azila i izvan njega. Sada im je najvažnije što prije popisati i fotografirati svaku njušku u Prači. Trenutačno ih je tamo između tristo i tristopedeset.

Malo po malo počelo se odmotavati i klupko organiziranog zločina. Tako je uz Praču otkriven još čitav niz lokacija na koje se sa sarajevskih ulica odvoze napuštene beštije i tamo skončavaju u najtežim mukama. Deponij Smiljevići i Lokom prvi su otkriveni, ali se vjeruje da to nije sve.

- Prema podacima sarajevskog komunalnog poduzeća 'Rad', u 2016. godini radnici kafilerije 'uklonili' su 2767 pasa lutalica, eutanazirali 196 i uklonili 4737 leševa životinja. 'Rad' je u 2015. godini 'uklonio' 255 pasa lutalica, eutanazirano ih je 56, a uklonjena su i 3182 leša životinja. Znači za dvije godine uklonjena su 3022 psa lutalice, 252 životinje su uspavane, a 7919 leševa životinja odvezeno je na deponij Smiljevići.Napušteni psi koje 'Rad' uhvati, nakon obrade u Veterinarskoj stanici, prema službenim podacima, trebali bi biti smješteni u azilu Prača. Ako se u Prači trenutačno nalazi oko tristo pasa, gdje je ostalih 2722 – javno je ovih dana zapitala sarajevska novinarka Azra Omerović, koja se aktivno uključila u Cakijevu akciju spašavanja.

Njoj se javio poznati sarajevski poduzetnikTomislav Grizelj, koji živi i radi u susjedstvu kantonalne Veterinarske stanice u naselju Stup, a njegova je tvrtka lani bila angažirana na radovima na deponiju Smiljevići.

- Psi koji gore dođu, bili oni mrtvi, živi ili ranjeni, završe u jami grobnici, kako to oni popularno zovu. Iz auta ih vuku onim grabljama, a ako pas neće da izađe, lupaju po kabinama i on nema gdje drugo nego u jamu skočiti - javno je posvjedočio Grizelj.

Sarajevski volonteri pribavili su i dva svjedočanstva zaposlenika deponija i očekuju da će oni biti korišteni u skorom pravosudnom postupku.- Pse smo žive bacali u duboke jame. One su već bile pune mrtvih i živih pasa. Živi su od gladi jeli leševe, a mi bismo ih onda nakon par dana sve polijevali krečom. Satima su umirali u mukama. A mi bismo dovodili nove.... Sada se stidim, jer me grize savjest! - navodi se u jednom od njih.

Za sve ovo vrijeme kao zaliven šuti kantonalni premijer Elmedin Konaković, a s njim posljedično i komunalci. Zato Caki i ekipa ne odustaju od prosvjeda pred državnim Parlamentom, najavljenim za 11. studenog.

- Proteklih dana sam više puta sjedio u društvu mojih prijatelja i ljubitelja cuka i oni mi kažu: 'E, moj Caki, nista nećete moći promijeniti, nećete ih moći zaustaviti.... A ja slušam, smijem se i kažem sam sebi: Pa ja kad bi tako razmisljao, ne bih bio ja... I znam da ništa nije nemoguće. Ništa! Ako treba pomjeriti planinu, pomjerit ćemo je svi skupa. Ako kažemo spasit cemo cuke, borit ćemo se za svaki njihov život dok je netko od nas živ! - poručio je Caki preko svojeg Facea i naišao na odobravanje stotina svojih virtualnih prijatelja.

Naslovnica BiH