Novosti BiH

'razgovori ugodni' u beču

Lider radikale desničarske stranke iz Austrije stao uz Dodika i Republiku Srpsku: Dosta je umjetnih država, BiH je nametnuta Srbima poput luđačke košulje!

'razgovori ugodni' u beču

Lider radikalne desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPO)  Heinz-Christian Strache otvoreno je podupro secesionističku politiku usmjerenu protiv očuvanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine koju vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je zauzvrat pozvao Srbe u Austriji da na listopadskim parlamentarnim izborima podupru Stracheove sljedbenike, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Strache i Dodik sastali su se u ponedjeljak u Beču, kamo je aktualni predsjednik RS doputovao kako bi sudjelovao u promidžbi za FPO uoči predstojećih austrijskih parlamentarnih izbora.
Lider FPO-a tada je za Televiziju RS (RTRS) izjavio kako dijeli Dodikova stajališta da je BiH "umjetna država" te da je stoga neodrživa tvorevina i kako bi RS trebala postati samostalnom.

"Meni je kao političaru neshvatljivo da se Republici Srpskoj uskraćuje pravo na samoopredjeljenje. Mora se prestati s međunarodnim pritiskom za stvaranje umjetnih država i njihovog umjetnog održavanja na životu, a svi znamo da one ne funkcioniraju kako treba", kazao je Strache, čija stranka ima velike ambicije na skorim zborima u Austriji.

Dodika je tijekom boravka u Beču službeno primio tek zamjenik gradonačelnika i član FPO-a Johann Gudenus. Kako je objavljeno nakon susreta, Gudenus i Dodik razgovarali su o "ugroženosti kršćanske Europe od radikalnog islama".
Gudenus je zapravo u prijateljskim vezama s Dodikom, a ranije ove godine u Banjoj Luci se oženio Tajanom Tajčić, koja je iz tog grada.

RTRS je Dodikov posjet Beču predstavila poput državničkog, iako je on, osim susret sa zamjenikom gradonačelnika, imao priliku samo još održati predavanje i to o "ulozi Rusije na Balkanu", a tu je prigodu iskoristio kako bi još jednom govorio o BiH kao nametnutom rješenju za bosanske Srbe, usporedivši je s luđačkom košuljom.

Na tribini u zgradi u kojoj je smješteno društvo Austrijsko-ruskog prijateljstva Dodik je pozvao Srbe koji žive u Austriji da na parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. listopada, podrže politiku i kandidate FPO. Dodik je tom prilikom kazao kako baš politika radikalnih desničara "omogućava realan odnos prema onome što su stvarne vrijednosti".

Naslovnica BiH