Novosti BiH

otvorio srce Bosne

Na tužnoj obljetnici u Srebrenici opet će se čuti dalmatinski tonovi: 'Samo ja, olovka i papir, bez iti jedne note ili klavira'

 otvorio srce Bosne

Tužna srebrenička obljetnica i ovoga će 11. srpnja imati svoj dalmatinski ton. Po 15. put na komemoraciji za više od sedam tisuća žrtava masakra izvest će se "Srebrenički inferno", oratorij koji od početka do kraja autorski potpisuje dubrovački skladatelj i dirigent Đelo Jusić.

Ove godine Đelo ipak neće put Srebrenice.

– Nema tri-četiri dana da sam se vratio iz Sarajeva, gdje smo pregovarali i dogovarali da ovo moje djelo snimimo na CD i ostale nosače zvuka. Znate, drukčije je kada imate jedan takav zapis koji je puno trajniji od fotografije, brošure ili nečeg trećeg – kaže Đelo Jusić.

Poziv da sklada za žrtve Srebrenice dobio je početkom 2003. godine.

Erdoganov poziv

– Zvali su me iz sarajevske Filharmonije i nakon moga početnog nećkanja uvjerili argumentima da jedini ja to mogu napraviti zahvaljujući bosanskim korijenima moga oca i hercegovačkim genima s majčine strane. Zatvorio sam se tri mjeseca, nigdje nisam izlazio, jer sam želio da to bude isključivo moje viđenje Srebrenice i strahota njezinih ljudi. Samo ja, olovka i papir, bez iti jedne note ili klavira. Dok sam pisao "Srebrenički inferno", vidio sam taj sav jad i tugu, te majke, oplakao cijelu Srebrenicu. Kada su kasnije Majke Srebrenice čule to što sam napravio, rekle su mi da sam otvorio srce Bosne – kazao nam je Đelo.

"Srebrenički inferno" prešao je granice BiH. Posebno zapaženu izvedbu imao je u glavnome gradu Turske, Ankari, u zimu 2013. godine.

– Dobio sam poziv od samog turskog predsjednika Tajipa Erdogana, koji je poslao avion po mene u Dubrovnik i poslije me vratio. Imao sam sve moguće počasti, na koncert je došla cijela svita diplomata, među kojima i tadašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Erdogan me pitao imam li ja neku želju. Rekao sam mu da bih volio da dođe i Orhan Pamuk. I znate, unatoč njihovim ne baš idiličnim odnosima, ispunio mi je želju. Na kraju mi je darovao i ručno vezeni tanjur od srebra. Prijatelji koji se razumiju kažu mi da ne znam kakvu vrijednost imam doma – kaže Đelo Jusić.

Clintonovo obećanje

Prije dvije godine, na 20. obljetnici masakra u Srebrenici, slušao ga je i bivši američki predsjednik Bill Clinton. U gradić u istočnoj Bosni stigao je kao izaslanik tadašnjeg prvog čovjeka SAD-a Baracka Obame.

– Kada sam sišao s pozornice, Clinton je ustao i prišao mi. Rekao mi je da su srebrenički 11. srpnja i 11. rujna u New Yorku dva svjetska problema, a ne samo ta dva grada ili naroda. Obećao je da će sve učiniti da sa svojim oratorijem nastupim u Carnegie Hallu, i tu u pratnji jednog crnačkog orkestra. Doduše, do dandanas nije ispunio obećanje – veli Đelo. 

Naslovnica BiH