Novosti BiH

KAO NA ZAPAD...

U strahu od povećanja troškova života: već drugu godinu zaredom pada podrška građana BiH ulasku u Europsku uniju

KAO NA ZAPAD...

U odnosu na prošlu godinu, za sedam posto pala je potpora građana Bosne i Hercegovine za ulazak u Europsku uniju u 2017. godini, no i danas iznosi visokih 69,2 posto, pokazalo je istraživanje Uprave  za europske integracije (DEI) BiH čiji su rezultati objavljeni u četvrtak. 

Kako je priopćeno iz DEI-a, da se danas provodi referdendum o članstvu sedam od deset građana glasovao bi za ulazak BiH u EU  što predstavlja 69,2%.

Potpora je značajno niža u Republici Srpskoj i za ulazak u EU bi još uvijek glasovao natpolovični broj građana, njih 56,5, dok bi to u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH učinilo 76,6 posto.

Pad potpore ulasku BiH događa se drugu godinu zaredom. Godine 2016. je potpora iznosila oko 76 posto, a 2015. oko 78 posto.

Manje je i onih koji bi uopće izašli na referendum oko članstva BiH u EU, pokazalo je istraživanje.

Građani iz svih dijelova BiH iz istih razloga podržavaju i ne podržavaju ulazak BiH u EU. Najčešći razlog za potporu je uvjerenje da će rezultat biti uređenija država i društvo (37,5%), sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala i stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta.

Strah od povećanja troškova života i poreza  ima 55,4% građana što predstavlja uvjerljivo najčešći razlog za protivljenje članstvu u EU. 

Istraživanje je pokazalo da čak natpolovična većina građana smatra kako europski put BiH ima alternativu. Takvih je 52,5 % i njihov broj je značajno porastao u odnosu na istraživanja iz proteklih godina.

Naslovnica BiH