Novosti BiH

jajce za primjer

Učenici u BiH prosvjedovali zbog segregacije u klupama: Dosta nam je podjela i fenomena 'dvije škole pod jednim krovom', dajte nam bolje obrazovanje!

jajce za primjer

Više desetaka učenika iz srednjih škola prosvjedovalo je u utorak u Travniku protiveći se uspostavi nove škole na bosanskome jeziku u Jajcu, koja bi se odvojila od škole u kojoj se nastava odvija na hrvatskom jeziku, te su se usprotivili fenomenu postojanja "dviju škola pod jednim krovom" u kojima se nastava odvija po zasebnim nastavnim planovima i programima.

Iako su vlasti Srednjobosanske županije odustale od uspostave nove srednje škole u Jajcu namijenjene djeci bošnjačke nacionalnosti, skupina djece iz Jajca te nekoliko kolega iz drugih općina okupila se ispred zgrade županijske Vlade. Oni su nosili natpise kojim se poziva na ukidanje nacionalnih podjela u školama te su zatražili uspostavu jedinstvenog nastavnog plana i programa za srednjobosansku županiju.

"Tražimo uspostavu jedinstvenog nastavnog plana i programa i ukidanje fenomena 'dvije škole pod jednim krovom' u cijeloj Srednjobosanskoj županiji. Nakon toga, želja nam je da se naša borba za bolje obrazovanje, bez segregacije, proširi na cijelu BiH", rekao je član Upravnog odbora Uddruženja srednjoškolaca u BiH Amar Kundalić.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Katica Čerkez izjavila je da se u Jajcu neće uspostaviti nova srednja škola, dok će učenici dobiti mogućnost izbora obilježja na svjedodžbama.

Ranije su bošnjačka djeca koja pohađaju nastavu u srednjoj školi u Jajcu zajedno s Hrvatima dobivali svjedodžbe na kojima je hrvatski grb.

Na području Srednjobosanske županije obrazuje se oko 13.500 srednjoškolaca, a postoji više slučajeva s dvije škole pod jednim krovom u kojima se nastava odvija po nacionalno zasebnom nastavnom planu i programu.

Naslovnica BiH