Novosti BiH

OPERACIJA 'JACKAL STONE'

Američka vojska stiže u BiH! Vježbat će borbu protiv terorista...

OPERACIJA 'JACKAL STONE'

Američka vojska tijekom lipnja će u Bosni i Hercegovini izvesti vježbu čiji je cilj suočavanje s terorističkom opasnošću, potvrđeno je u četvrtak iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Kako je navedeno u priopćenju, vježba pod nazivom "Jackal Stone 2017." je bilateralna a temeljit će se na "realnom scenariju terorističke prijetnje" no istaknuto je kako taj scenarij nema veze sa stvarnim zbivanjima.

Točna lokacija i razdoblje trajanja vježbe nije navedeno.

Pojašnjeno je tek kako je njen cilj poboljšanje interoperabilnosti između sigurnosnih snaga SAD-a i njihovih bosanskohercegovačkih partnera a pripreme za vježbu trajale su godinu dana kroz program zajedničke obuke i vježbi Europskog zapovjedništva vojske SAD (USEUCOM).

Dolazak pripadnika američke vojske u BiH najavljen je kasnije ovog mjeseca. Američka strana očekuje kako će vježba pomoći pripremi njenih sudionika za uspješnu provedbu operacija u zajedničkom i kombiniranom okruženju uz potporu civilnih i vladinih agencija u BiH.

Iz veleposlanstva SAD-a unaprijed su se zahvalili vlastima i stanovništvu BiH na razumijevanju u slučaju bilo kakvih neugodnosti tijekom izvođenja vježbe.

Naslovnica BiH