Novosti BiH

svjedok rata na balkanu

General šokirao tvrdnjama: U Srebrenici nije bilo nikakvog genocida, a pola od navodnih 8000 poginulih glasalo je sljedeće godine na izborima

svjedok rata na balkanu

Carlos Manuel Martins Branco, portugalski general, bio je svjedokom događanja devedesetih na Balkanu. Prvo je bio zamjenik misije UN-a u Zagrebu, a potom u Sarajevu od 1994. do 1996. godine. Objavio je knjigu Rat na Balkanu u kojoj je šokirao i uznemirio posebice javnost iz susjedne Bosne i Hercegovine, piše 100posto.hr.

"Genocid? Ne u Srebrenici se nikako nije dogodio genocid. Da su Srbi to htjeli napraviti zatvorili bi cijelu enklavu tako da nitko ne bi mogao pobjeći.

Umjesto toga napali su iz pravca jugoistoka i istoka ostavljajući koridore za povlačenje prema zapadu i sjeveru, uostalom skoro je 17.000 žene i djece uspjelo doći do teritorija Federacije", piše general u knjizi.

Branco ide toliko daleko da propitkuje i brojku od oko 8373 žrtve, koliko je utvrđeno do danas.

"Činjenica da se 3000 ljudi koji su bili proglašeni mrtvima našlo 1996. godine u popisu birača na izborima nije utjecala na stalno ponavljanje priče o 8000 poginulih. Objektivna brojka je oko 2000 poginulih. I to je definitivno zločin, ali ne i genocid", zaključio je general.

Naslovnica BiH