Novosti BiH

akcija 'bosfor'

U BiH uhićeno šest osoba: migrante za velik iznos preko Hrvatske prebacivali u EU

akcija 'bosfor'

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini uhitile su u srijedu šest osoba provodeći veliku akciju čiji je cilj presjecanje mreže koja je migrante s područja Turske i Sirije preko Hrvatske prebacivala na područje Europske unije, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje koordinira istragu.

Akcija, koja se u BiH provodi pod kodnim imenom "Bosfor", dio je koordinirane međunarodne operacije, a u provedbu su uključeni pripadnici Granične policije BiH.

Meta su osobe koje su organizirano krijumčarile migrante s kriznih područja prema zapadnoj Europi naplaćujući im za to velike novčane iznose.

Tužiteljstvo i policija raspolažu dokazima kako je na taj način preko BiH do sada prokrijumčareno nekoliko desetaka ilegalnih migranata. Osim preko BiH, oni su ka EU odnosno Hrvatskoj ilegalno odlazili i preko Crne Gore.

Iz Tužiteljstva BiH je istaknuo kako je operacija "Bosfor" provedena u bliskoj suradnji s pravosudnim i policijskim tijelima Hrvatske.

U BiH su pretrage provedene na šest lokacija, dok je policija u Hrvatskoj u potrazi za krijumčarima i dokazima o kaznenim djelima pretražila četrnaest lokacija.

Među osumnjičenima za organiziranje krijumčarske mreže su državljani BiH, Hrvatske i Turske.

Naslovnica BiH