Novosti BiH

svečanost obilježena sedamnaesta godišnjica osnutka zbornog područja vitez HVO-a

‘Zlatni prsten’ Dariju Kordiću

svečanost obilježena sedamnaesta godišnjica osnutka zbornog područja vitez HVO-a

Osnivanje Zbornoga područja Vitez HVO-a u veljači 1992. godine, po mnogim stručnim ocjenama, bio je ključan u ostanku i opstanku Hrvata na srednjobosanskom području. Pa i unatoč takvima zasigurno utemeljenim tvrdnjama, godišnjica osnivanja ovog Zbornog područja u proteklih deset godina nije obilježavana.

Stoga je inicijativa uglednih i istaknutih zapovjednika Zbornog područja Vitez i zapovjednika pripadajućih mu postrojbi da se od ove godine ponovno organizira obilježavanje i proslava godišnjice osnivanja Zbornoga područja Vitez HVO-a, naišla na opće odobravanje srednjobosanskih Hrvata.

I u organizaciji srednjobosanske županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, na čelu s predsjednikom Nikicom Tomićem, to je i učinjeno u Vitezu, na sedamnaestu godišnjicu osnivanja.

Svečanostima, uz trojicu ratnih zapovjednika ZP-a Vitez, generala Tihomira Blaškića, Filipa Filipovića i Drage Dragičevića, te njihovih najbližih suradnika i zapovjednika brigada i samostalnih postrojbi, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, obitelji poginulih i nestalih branitelja, predstavnika vojske, političkog, kulturnog i vjerskog života, prisutni su bili i brojni gosti iz drugih krajeva BiH i iz Republike Hrvatske.

Svi su se oni uz spomen-obilježje palim braniteljima srednje Bosne, podignuto u Križančevu Selu nadomak Viteza, poklonili njihovim sjenama i položili cvijeće i upalili svijeće. Koncelebrirana sveta misa zadušnica, koju je predvodio vrhbosanski metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić, slavljena je u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu, a u prepunoj dvorani Hrvatskog doma održana je svečana akademija.

Okupljenima su se prigodnim riječima obratili ratni zapovjednici ZP-a Vitez, generali Blaškić, Filipović i Dragičević, te ovacijama dočekan i ispraćen prof. dr. Miroslav Tuđman.

Krunice i Biblija

Ovom prigodom jednom broju institucija, udrugama i najzaslužnijim pojedincima za osnivanje i funkcioniranje ZP-a Vitez dodijeljene su plakete, a trojici ratnih zapovjednika, te srednjobosanskom političkom lideru, poslije predsjedniku HDZ-a BiH, sada haaškom uzniku Dariju Kordiću, novoutemeljeno priznanje – “Zlatni prsten s grbom ZP-a Vitez”.

Sedam obitelji koje su u ratu izgubile tri ili više članova uručene su krunice i Biblije, katolički simboli za koje su se, uz svoj dom i svoju obitelj, borili i ginuli pripadnici HVO-a.

Piše ZVONIMIR ČILIĆ

Gosti

Svečanom obilježavanju obljetnice nazočili su, među ostalima, i generali HVO-a Željko Šiljeg, Živko Budimir, Vlado Jurić, Anto Jeleć, Mario Bradara, generali HV-a Davor Domazet Lošo, Rahim Ademi i Ljubo Ćesić Rojs, Vladimir Šoljić, Perica Jukić, Ivo Miro Jović, msgr. Tomo Knežević, dopredsjednici HDZ-a 1990. i HDZ-a BiH, Rudo Vidović i Marinko Čavara, zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš, istaknuti hrvatski humanitarac dr. Slobodan Lang i mnogi drugi.

Naslovnica BiH