Novosti BiH

Čović - prvi prodavač magle među Hrvatima u BiH

Nakon Odžačkog sporazuma, kojeg je potpisao prije mjesec dana zajedno sa svojim bliskim partnerima Miloradom Dodikom i Sulejmanom Tihićem, a u kojem pristaje da se postojeći Daytonski ustav mjenja amandmanski, i nakon kojeg je suočen s žestokim kritikama da je izdao interes bh Hrvata i javno proklamirane ciljeve kroz “Kreševsku deklaraciju”, Dragan Čović sada lamentira kako ne odustaje od svog stajališta “da BiH treba da bude sastavljena od tri federalne jedinice i distrikta Sarajevo”. Pojasnio je Čović javno, u Dodikovim Nezavisnim novinama, da za njega nije upitna opstojnost Republike Srpske, kao i njen teritorijalni integritet.

Tako Čović šansu za treći entitet vidi unutar okvira Federacije BiH, a za to bi mu potporu dao i Dodik. Takav rasplet događaja, unutar amandmanskog djelovanja na postojeći Ustav je realan jednako kao i mogućnost da padne lanjski snijeg. Zar Čović očekuje da će se dijeliti s Bošnjacima u Federaciji i da će za takav projekt dobiti njihovu potporu kao i potporu međunarodne zajednice koja je bh Hrvatima namjenjila ulogu faktora koji će onemogućiti stvaranje islamske države u Europi.

Čović je spreman na sve moguće manipulacije Čović, pa čak i iskoristitri Svetog oca u predizborne svrhe. Za potrebe recentnih općinskih izbora u BiH Čović je pohodio i Svetog oca u Vatikanu, a koji mu je prema Čovićevim izjavama kazao da je upravo njegov model novog ustava najbolji. Radnja se zbivala na Trbu svetog Petra, na općoj audijenciji za vjernike širom svijeta, i baš tom prigodom mu je papa Benedikt XVI kazao da je njegov prijedlog za novi ustav- najbolji.

I poslije “preporuka” s takve razine, a što je fotografijom zabilježio hercegovački Večernji list, predsjednik starijeg HDZ je otišao u Odžak i podržao stari, daytonski ustav za kojeg inače već više od godinu dana govori da je nepopravljiv i da ova nefunkcionalna zemlja mora dobiti novi ustav.

Da je Čović interese bh Hrvata sve na Hercegovinu ili širu okolicu njegovog širokobriješkog zavičaja svjedoči njegov odgovor Nezavisnim novinama na pitanje o posavskim Hrvatima, a kojih je 200 tisuća protjerano - “ja sa tim nisam opterećen”. On evidentno nije opterećen ni činjenicom što je potpisao, također u Odžaku, da se izvrši popis stanovništva s nacionalnim odrednicama, što inače nije uvjet Europske unije, ali jeste Dodikov, a koji će se zasigurno pokazati da je broj Hrvata u BiH prepolovljen i da ih u RS trenutno nema ni 10 tisuća od predratnih 220 tisuća.

Predsjednik najjače hrvatske stranke u BiH je definitivno najuspješniji Dodikov glasnogovornik a koliko dugo će tako biti ovisi od članstva njegove stranke. Posve je izvjesno, nastavi li ovako djelovati, da će rezultat izmjena postojećeg ustava biti dva unitarna entiteta, dakle, bez postojećih deset županija. Takav je bio i konačni prijedlog travanjskog paketa ustavnih promjena od prije dvije i pol godine kojeg je Čović podržao. Očito je da oni koji su mu ponovno dali legitimitet-nisu naučili lekciju.

zdravka soldić arar 

Naslovnica BiH