Novosti BiH

povijesni dan

Papa Franjo u Sarajevu: Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg - 'Nikada više rata'

povijesni dan
Papa Franjo započeo je u subotu na prepunom stadionu Koševo u Sarajevu misu pred oko 67.000 hodočasnika, središnji događaj njegova jednodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Poglavar Katoličke Crkve stigao je na stadion u papamobilu, a oduševljeno mnoštvo pozdravilo ga je povicima "Papa mi te volimo" i "Mir vama".

Papa Franjo uputio je u Sarajevu snažan apel za mir u svijetu i slogu među narodima, rekavši da se danas vodi "treći svjetski rat u dijelovima" koji smišljaju oni što žele prodavati oružje.

"Težnja za mirom i trud oko njegova postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu danas vode toliki oružani sukobi. To je vrsta trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima", rekao je Papa na propovijedi na stadionu Koševo.

"Postoje neki koji izazivaju tu klimu, koji izazivaju sukobe među kulturama i civilizacijama i koji smišljaju ratove da bi prodavali oružje", dodao je Franjo pred oko 70.000 okupljenih vjernika.

Po njegovim riječima, rat podrazumjeva djecu, žene, starije u izbjegličkim kampovima, napuštanje domova, uništenje kuća, škola, staračkih domova, a prije svega razorene živote.

"Vi to vrlo dobro znate.. kolika razaranja, kolika patnja, kolika bol. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg: nikada više rata", istaknuo je Papa.Franjo je u subotu stigao u jednodnevni državni posjed i pastoralni pohod BiH, zemlji koja se još uvijek suočava s teškim posljedicama rata od 1992.-1995. u kojem je poginulo više od 100.000 ljudi.

Opsada Sarajeva jedna je od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i trajala je 44 mjeseci. Glavni grad BiH opsjedale su od travnja 1992. do veljače 1996. snage bosanskih Srba i ubile oko 15.000 njegovih stanovnika.

Poglavar katoličke crkve pozvao je Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to "posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak".

"Mir je djelo pravde, koja je primijenjena, življena. Osoba, narod koji sam doživljavao kao neprijatelja ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu. Istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i narodu sve što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu", poručio je Papa.

Naglasio je da je "stvaranje mira umijeće, zahtijeva strast, strpljivost, iskustvo, postojanost". "Blaženi oni koji siju mir svakodnevnim radom, gestama služenja, bratstva, milosrđa", istaknuo je.

"Molimo Gospodina da imamo jednostavno srce, puno stpljivosti i zalaganja za pravednost. Da se zalažemo i stvaramo mir, a ne rat i neslogu. Jedino je to put koji nas čini sretnima i blaženima", rekao je Franjo.

Na stadionu 67 tisuća hodočasnika


Na stadionu se mogu vidjeti brojne kineske, ukrajinske, makedonske, poljske, vatikanske i hrvatske zastave, a pred početak mise pedeset i tri zbora, od kojih deset iz Hrvatske, zajedno su izvela pjesmu "Krist na žalu".

Na stadionu se okupilo oko 67.000 hodočasnika, među kojima 23.000 iz Hrvatske.

Misu koncelebriraju svi biskupi iz BiH kao i većina biskupa iz Hrvatske, predvođeni zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, a stigao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Papa Franjo doputovao je u subotu ujutro u Sarajevo u državni posjet i pastoralni pohod Bosni i Hercegovini.

Njegov pohod BiH odvija se pod geslom "Mir vama", a uoči dolaska poručio je kako stiže da bi katolike utvrdio u njihovoj vjeri, podupro ekumenski i međureligijski dijalog te ohrabrio sve na miran suživot u toj zemlji.

Misu na Koševu Papa služi na dvadesetpetmetarskom podiju s oltarom, posebno izrađenim u Tomislavgradu, čiji je autor akademski slikar Ilija Skočibušić.

Na jednostavnoj bijeloj podlozi pismom bosančicom ispisano je "Zdravo tijelo Isusovo", a za tu su prigodu izrađeni posebni kalež, procesijski križ i dva svijećnjaka.

Na stadionskom oltaru je i stolac od hrastovine, koji su u majstorskoj radionici u Zavidovićima izradili otac i sin Salem i Edin Hajderovac.

Podijem dominira veliki križ s raspetim Kristom, djelo Roberta Tomića iz Tomića brijega kod Posušja.'BiH prijeko potreban strpljivi dijalog'

Papa Franjo poručio je u subotu u Sarajevu kako se Bosna i Hercegovina dalje može graditi i učvršćivati mir u njoj samo temeljem dijaloga, izgradnje povjerenja i uvažavanjem drugog i drugačijeg.

"Prijeko je potreban strpljivi dijalog", kazao je Sveti Otac u izjavi nakon razgovora što ih je vodio s trojicom članova Predsjedništva BiH na početku svog državničkog i pastoralnog pohoda toj zemlji.

Kazao je kako je radostan što je došao u grad koji je puno propatio u sukobima u prošlom stoljeću a sada ponovo postao grad dijaloga i suživota prešavši iz kulture rata u kulturu susreta.

"Sarajevo i BiH imaju posebni značaj za cijeli svijet", kazao je Papa, govoreći o zajednicama u tom gradu i zemlji koje su bogate vrijednostima i ponosne na tradiciju. O Sarajevu kao Jeruzalemu Europe svjedoči i njegova arhitektura kao i prožimanje različitih vjerskih objekata."To uvijek zahtijeva da se iznova grade novi mostovi", poručio je Sveti Otac dodajući kako je to poticaj za novim razgovorom uz poštivanje svakog pojedinca.

"Došao sam kao hodočasnik mira i dijaloga", kazao je Papa dodajući kako mu je drago vidjeti postignuti napredak u BiH no dodajući kako se dostignutim ne smije zadovoljiti i mora se raditi na daljem učvršćenju mira i uzajamnog poštovanja.

Kazao je kako je u tome nužna suradnja međunarodne zajednice a posebice Europske unije ali i svih drugih koji djeluju u BiH jer je BiH dio Europe.

Uspjesi i drame BiH, kako kaže Papa, potpuno se uklapaju u drame i uspjehe Europe.

"U ovoj zemlji mir i sloga među Hrvatima, Srbima i Bošnjacima te poticaji kojima se u posljednje vrijeme njeguje taj sklad kao i srdačni i bratski odnosi između židova, muslimana i kršćana i drugih vjerskih zajednica imaju važnost koja seže daleko izvan granica BiH. Ovime se svjedoči cijelom svijetu kako je suradnja među različitim narodima i religijama u svrhu općeg dobra", poručio je Papa Franjo.Dokaz je to kako se čak i najdublje rane mogu zacijeliti zajedničkim hodom, kazao je Papa dodajući kako je upravo tu nadu vidio u susretu s dječicom u sarajevskoj zračnoj luci.

Pozvao je na suprotstavljanje onima koje je nazvao divljacima zbog nastojanja da iz svake različitosti proizvedu nasilje.

Odgovorni političari, kako je kazao, pozvani su na plemenitu zadaću biti prvi koji će služiti svojim zajednicama radeći prije svega na očuvanje temeljnih ljudskih prava među kojima ima istaknuto mjesto vjerska sloboda.

Papa Franjo je rekao i da je prijeko potrebna stvarna jednakost svih građana pred zakonom bez obzira na njihovo podrijetlo i pripadnost kako bi se svi osjećali u potpunosti dionicima javnog života, uživajući ista prava.

Katolička Crkva sudjeluje u projektu materijalne i moralne obnove BiH, kazao je Papa, najavivši kako će ona nastaviti svjedočiti svoju posebnu skrb za potrebite te pomagati dijalog u cilju mira i razvoja.

"Molim se Svevišnjem za mir i blagostanje, za Sarajevo i za cijelu BiH", poručio je na kraju Papa Franjo.

Ivanić Papin posjet nazvao jednim od najvažnijih poticaja koji je BiH mogla dobiti

Papinu su poruku saslušali gotovo svi istaknutiji članovi bosanskohercegovačkog državnog i političkog vrha pozdravivši je pljeskom a predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako njegovu zemlju kao susretište različitih civilizacija i kontrasta obilježavaju jake emocije."Ovo je mjesto spajanja i razdvajanja Europe i Azije, Istoka i Zapada", istaknuo je Ivanić dodajući kako je u njoj manje homogenosti nego u drugim dijelovima Europe no ipak je prožeta njenim duhom i zajedničkim životom.

"Želimo graditi BiH kao društvo po mjeri čovjeka i svih religija a to je velika kušnja za sve u kojoj se svakoj žrtvi mora dati smisao u cilju gradnje mira, slobode i dostojanstva", kazao je Ivanić.

Dodao je kako u BiH vjeruju da je vrijeme netolerancije prošlo i da su naučene lekcije iz prošlosti.

Istaknuo je kako pune ravnopravnosti građana u BiH još nema i na tome se mora raditi baš kao i na suradnji sa susjedima.

"Nadamo se da su vrata EU otvorena za sve zemlje jugoistočne Europe koje kroz proces suštinskih reformi trebaju postati njenim članicama. U tome Vaša Svetosti očekujemo potporu", kazao je Ivanić Papi nazivajući ga poglavarom koji promovira skromnost, toleranciju i ljubav.

"Ovaj je posjet jedan od najvažnijih poticaja koje smo mogli dobiti", kazao je Ivanić izrazivši uvjerenje kako će Papon pohod doprinijeti da se ljudi u BiH bolje razumiju i da više surađuju.

Po završetku službenih razgovora Papa Franjo i članovi Predsjedništva BiH zajedno su izašli pred ulaz zgrade u kojoj je sjedište bosanskohercegovačkog državnog vrha gdje je Sveti Otac pustio iz kaveza šest bijelih golubica kao simbole mira.

"Mir vama", kazao je tada Sveti Otac što su okupljeni građani ponovo pozdravili burnim pljeskom.

Papa se nakon toga u automobilskoj koloni u kojoj je ovoga puta bio u poznatom otvorenom papamobilu uputio ka stadionu Koševo kako bi tamo zajedno sa 67 tisuća hodočasnika predvodio misno slavlje.

Uz papu Franju tim je povodom na Koševo stiglo i pet kardinala, 40 nadbiskupa i biskupa te 800 svećenika.

Odmah po dolasku zaobišao protokolZrakoplov "Alitalije" sletio je u sarajevsku zračnu luku oko 9 sati gdje je Svetom Ocu priređen svečani doček, a u ime državnih vlasti i mjesne crkve tamo su ga uz svečanu vojnu postrojbu pozdravili član Predsjedništva BiH Dragan Čović i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Papa Franjo odmah po dolasku u sarajevsku zračnu luku priredio je jedno od svojih uobičajenih iznenađenja zadržavši se mimo protokola s djecom odjevenom u narodne nošnje iz svih dijelova BiH i članovima kulturno-umjetničkih društava.

Sveti se Otac u dva navrata zadržao u razgovoru s njima vesela lica pri čemu se moglo opaziti kako mu je jedna od djevojčica pjevala na što je on uzvratio rječima: "Bravo".

Potom se rukovao i pozdravio i s iznenađenim pripadnicima tehničkog osoblja zračne luke koji su pokazali kako ih je to iskreno razveselilo.Kolona vozila u kojoj je bio Sveti Otac iz zračne se luke nakon toga uputila ka središtu grada a uz put su ga mahanjem pozdravili okupljeni kojih nije bilo puno sve do središta grada.

Sam Sveti Otac vozio se uz otvorene prozore u skromnom crnom Fordu Focusu koji je značajno odudarao od blještavila limuzina pratnje što su je osigurali domaćini.

Pred sjedištem Predsjedništva Bosne i Hercegovine priređen je državnički doček uz vojne počasti gdje ga je pozdravio predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić a Papin su dolazak tamo burnim pljeskom pozdravili brojni građani.

Nakon intoniranja himni Vatikana i BiH, predaje prijavka i smotre počasne vojne postrojbe počeli su službeni razgovori pape Franje i trojice članova Predsjedništva BiH.Praznička atmosfera na ulicama

"Dobro nam došao Papa", veliki je naslov kojim je dolazak Svetog Oca u subotu najavio "Dnevni avaz" koji ističe kako Papa Franjo dolazi u BiH s nakanom da tu zemlju uvede u obitelj europskih naroda.

"Dočekujemo ga skromno ali s puno ljubavi", piše pak na naslovnici "Oslobođenje" prenoseći poruku vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Sarajevske ulice odišu doista prazničnom atmosferom uz brojne plakate s likom pape Franje i njegovim fotografijama te geslom posjeta "Mir vama".

Uz zastave Vatikana sve prometnice kojima će proći kolona vozila s papom Franjom ukrašene su i zastavama BiH.

Jasno su vidljive pojačane mjere sigurnosti jer je uz sve lokacije koje će Papa posjetiti raspoređen veliki broj policajaca u odorama.

Neslužbena je informacija kako je oko šest tisuća pripadnika raznih policijskih i sigurnosnih agencija angažirano na pripremama za osiguranje Papina posjeta.

h, foto: božidar vukičević, boris kovačev, dado ruvić, goran mehkek / cropix, reuters, afp
Naslovnica BiH
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last