Novosti BiH

Vijeće ministara nije dalo suglasnost

Turski vojni brodovi ipak neće u Neum

Vijeće ministara nije dalo suglasnost

Neum

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak nije dalo suglasnost za uplovljavanje dvaju turskih vojnih brodova u Neumski zaljev gdje su trebali održati vježbe, jer se tome protive lokalne vlasti, priopćeno je nakon sjednice vijeća ministara.

U kratkom priopćenju objavljenom nakon sjednice navodi se da suglasnost nije dana za održavanje otvorene morske vježbe akademije mornarice oružanih snaga Republike Turske, koju je tražilo ministarstvo sigurnosti BiH, a koja se trebala održati od 14. do 19. srpnja ove godine u Neumu. Vijeće ministara dodaje da će o tome ministarstvo sigurnosti obavijestiti predsjedništvo BiH.

Protiv ulaska brodova u neumski zaljev bila je lokalna zajednica, koja smatra da bi se prisutnost ratnih brodova negativno odrazila na turističku sezonu i ekosustav.

Ranije je ministarstvo vanjskih poslova, kojemu je na čelu Zlatko Lagumdžija, odobrilo uplovljavanje dvaju turskih brodova bez suglasnosti vijeća ministara, zbog čega je prosvjedovao predsjednik vijeća Vjekoslav Bevanda ističući da se lokalne vlasti tome protive te da se na taj način ignoriraju njihova stajališta.

Lokalne vlasti u Neumu ranije su najavile blokadu cestovnog i morskog prometa uoči dolaska turskih brodova.

Općinsko vijeće u Neumu još je 2010. godine donijelo zaključak kojim se protivi uplovljavanju ratnih, teretnih i putničkih brodova u neumski akvatorij, a protivi se i inicijativama da se u Neumu gradi luka za velike brodove, tvrdeći da je to štetno za njihov turizam i ekološki sustav. Prigodom posljednjeg uplovljavanja francuskog vojnog broda nanesena je velika šteta u neumskome zaljevu, tvrde neumske vlasti. Protive se i planovima sarajevskih bošnjačkih stranaka o izgradnji velike luke u tome mjestu.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX
Naslovnica BiH