Novosti BiH

‘SLOBODNA’ U GRAZU

Dario Kordić pred izlazak na slobodu: Za istinu o Ahmićima spreman sam još robijati

‘SLOBODNA’ U GRAZU

Miroslav Piplica i Dario Kordić

U petak, nakon odrađene dvije trećine kazne od 16 godina i osam mjeseci ili ukupno 6006 dana, koju mu je odredio Haaški tribunal, iz zatvora u Grazu (Austrija) izlazi Dario Kordić.

Nakon pritisaka međunarodne zajednice, Dario Kordić i još devetorica bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za ratne zločine (tzv. viteška skupina) predali su se Haaškom sudu. Kordiću je vijest da u petak izlazi iz zatvora u petak priopćio zatvorski svećenik Joseph Rieder. Odmah po izlasku iz zatvora iz Graza idu u Beč i onda avionom za Zagreb, gdje ih čeka obitelj.

Uz pomoć predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, Imoćanina Miroslava Piplice, dobili smo izjavu Darija Kordića uoči njegova izlaska iz zatvora.

- Želim se vratiti svome narodu i živjeti s njim. Najteže mi je bilo što je punih deset godina od moga ulaska u zatvor, moja obitelj, žena i tada troje malodobne djece, ostala bez igdje ičega, bez ičije pomoći. Onda se ukazao Miroslav Piplica, moj drugi brat, kojemu silno zahvaljujem za sve što je učinio za mene. Dok sam još živ, želim poručiti svima da nisam počinio nikakav ratni zločin, da sam čist pred Bogom i svojom obitelji. A ako treba za istinu robijati još, eto me, spreman sam - poručio je Dario.
Miroslav Piplica nam je dodao:

- Dario je bio zaboravljen 12 godina i tek je objava knjige o njemu i njegovoj obitelji 2009. godine otvorila jednu novu stranicu. Ja sam ga godinama obilazio, provodio mnogo vremena uz njega dok je bio u zatvoru.

Znao mi je reći: "Piplica, tebe šalje anđeo čuvar, ti si od Boga poslan meni i mojoj obitelji."Jednostavno, postali smo više od braće. Ostao sam uz njega jer sam vidio da je iskren i pošten. Osobno smatram da je nedužan, izdan je i ostavljen, a ispašta za tuđe grijehe. Odležao je najdužu kaznu od svih Hrvata...

braco ćosić

Kordić je podnio najveći teret za zločine u Ahmićima

Šestoga listopada 1997. godine na splitskom aerodromu okupilo se čudno društvo. Grupa sastavljena od 10 haaških optuženika iz BiH dragovoljno je putovala u Haag, uz eskort tadašnjih najviših političkih, obavještajnih i HDZ-ovih dužnosnika. Ispred golemoga vojnog aviona stajala je postrojena tzv. viteška skupina, a po ramenima su ih tapšali Miroslav Tuđman, Ivić Pašalić, Markica Rebić, Vladimir Šoljić i Ljubo Ćesić Rojs.

„Savjest nam je čista pred Bogom i hrvatskim narodom, odlučili smo se predati kako bismo dokazali svoju nevinost u općem nacionalnom interesu i interesu Republike Hrvatske“, svečano se u ime svih zaklinjao Dario Kordić. Ne treba posebno podsjećati da Kordić nije uspio u svojoj misiji: tek ovoga petka, nakon izdržanih 17 godina zatvora, vratit će se u Zagreb i u rodnu Busovaču. Bivši predsjednik HDZ-a BiH i potpredsjednik tzv. Herceg-bosne osuđen je za političku odgovornost za ratne zločine tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata u Srednjoj Bosni – uključujući i pokolj 114 civila u Ahmićima - na 25 godina zatvora.

Da je bio promućurniji, mogao je već tada, na resničkoj pisti, zaključiti da toliki angažman HDZ-ovih snaga oko njihova puta u Haag ne sluti na dobro: nisu ih Vrhovnikov sin, Vrhovnikov savjetnik za unutarnju politiku, Vrhovnikov špijun i Šuškova desna ruka osobno dopratili do nizozemskog aviona jer su im bili jako srcu dragi, nego da se osobno uvjere kako su popunili mjesta na koja su lako mogli - a možda i trebali - zasjesti puno viši hrvatski politički i vojni dužnosnici.

Braća Kupreškići, Vlatko, Zoran i Milijan, imala su sreće i nakon kalvarije su obranili svoju nevinost u Haagu. Nakon što su u prvom stupnju za zločin u Ahmićima na temelju iskaza lažnih svjedoka tajnih službi bili osuđeni na deset odnosno osam i šest godina, u drugostupanjskom postupku posve su oslobođeni krivnje.
Dario Kordić uoči leta za Haag: Savjest nam je čista pred Bogom i hrvatskim narodom. Haaški sud nije tako mislio... / Foto: Matko Biljak
Obrana „viteške skupine” je, naime, u žalbenom procesu uvela brojne nove dokaze u korist Kupreškića i ostalih iz arhiva bivšega predsjednika Franje Tuđmana, a koje su im nove vlasti i predsjednik Stipe Mesić učinile dostupnima tek nakon siječanjskih izbora. Iako su nevini odležali u Haagu 4 godine, na povratku u domovinu nije bilo visokog HDZ-ova odbora za doček: Kupreškiće su zagrlili samo obitelj i gradonačelnica Viteza.

Drago Josipović i Vlado Šantić zbog osobnog sudjelovanja u napadu na Ahmiće prvostupanjski su bili najprije osuđeni na 15 i 25 godina, da bi im kazna naknadno bila umanjena na 12 i 18 godina. Odslužili su je i odavno su na slobodi. Dragan Papić oslobođen je haaške optužbe puno prije od Kupreškića, u siječnju 2000. godine. Naknadno je medijima otkrio da je cijela grupa koju je hrvatski državni vrh isporučio Haagu kako bi se prikrili stvarni krivci za masakr u Ahmićima s Ivićem Pašalićem imala dogovor o materijalnoj naknadi.

Pogodba je glasila: vi ćete otići u Haag, a država će trajno skrbiti o vama i vašim obiteljima. Ta se skrb trebala financirati iz tajnog fonda što su ga formirali Gojko Šušak i Franjo Tuđman, a u kojemu je bilo dovoljno novca da se svakome haaškom optuženiku sagradi kuća od 300 tisuća njemačkih maraka.

Papić se vratio iz Haaga oslobođen optužbi, ali ni kuće ni novčane naknade nije vidio. Gnjevan je javno otkrio tajnu o Tuđmanovoj i HDZ-ovoj trgovini nevinim ljudima, kao i to da je specijalnim fondom proizvoljno upravljao Ljubo Ćesić Rojs.

Zapovjednik viteške brigade HVO-a Mario Čerkez također je naposljetku oslobođen krivnje za zločin u Ahmićima, dok je osuđen na šest godina za protupravno zatvaranje civila u Vitezu. Kaznu je davno odležao, s obitelji živi u Splitu. Marinko Katava, Ivan Šantić i Pero Skopljak su oslobođeni već dva mjeseca nakon predaje Haagu, a da nisu uopće ušli u proces. Bili su, valjda, toliko očigledno nevini da ih tužiteljstvo uopće nije uzelo u razmatranje, premda su im haašku kartu osobno osigurali najviši moralni i politički autoriteti HDZ-a.

Davor Krile

Naslovnica BiH
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last