Novosti BiH

Kotromanović odao počast žrtvama iz Križančeva Sela

Odavanjem počasti žrtvama u Križančevu Selu pokraj Viteza, hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović završio je dvodnevni posjet BiH.

U pratnji zamjenica ministrice obrane BiH Marine Pendeš, hrvatski je ministar položio vijenac na spomen obilježje na kojemu su ispisana 74 imena hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubijenih u napadu Armije BiH na to selo prije točno dvadeset godina.

U akciji “Krvavi badnjak“, elitne postrojbe Armije BiH iz Zenice, Tuzle i Sarajeva, probile su liniju obrane 1. bojne Viteške brigade HVO-a i zaposjele Križančevo Selo, te tako ozbiljno zaprijetili obrani Viteza i Lašvanske doline. Jer, postrojbe ABiH upadom u Križančevo Selo došle su nadomak prometnice Vitez – Busovača, prijetilo je njezino presijecanje, a time i veza Lašvanskom dolinom, a središte Viteza od zaposjednutog Križančeva Sela bilo je udaljeno oko 1000 metara.
Crtu obrane branili domobrani, uglavnom mještani Križančeva Sela, pripadnici 1. bojne Viteške brigade.

Pripadnici Armije BiH tada su ubili 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo žena i staraca. Trideset vojnika je zarobljeno i odvedeno u selo Poćulicu, a kasnije u Zenicu gdje im se jedno vrijeme gubi svaki trag. A 39 dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom obitelji nestalih, UNPROFOR-a i Međunarodnog crvenog križa, bošnjačka je strana predala tijela zarobljenih 22. 12 u Križančevu Selu. Nitko do sada nije odgovarao za počinjene zločine na Hrvatima Lašnanske doline.

Prije toga, Kotromanović je zajedno s Pedneš sudjelovao na komemoraciji održanoj u znak sjećanja na ovu tragediju kao i na svetoj misi.

U sklopu dvodnevnog posjeta, hrvatski ministar obrane je obišao bolnicu u Novoj Biloj izgrađenoj uz financijsku potporu hrvatske vlade, a u razgovoru sa zamjenicom ministra obrane BiH Marinom Pendeš bilo je riječi o daljnjoj vojnoj suradnji BiH i Hrvatske.

M. Landeka
Naslovnica BiH