Novosti BiH

odluka vlade rh

Državljani BiH koji nemaju biometrijske putovnice od 1. srpnja trebat će vize za ulazak u Hrvatsku

odluka vlade rh

Foto: Admir Buljubašić / CROPIX

Državljani BiH koji nemaju biometrijske putovnice od 1. srpnja trebat će vize za ulazak u Hrvatsku. Odlučila je to Vlada na današnjoj sjednici stavivši izvan snage dosadašnji Sporazum između Hrvatske i BiH, javlja Jutarnji list.

Radi se o završnom glancanju hrvatskog viznog sustava uoči ukaska u EU. Naime, Državljani BiH koji nemaju biometrijske putovnice trebaju vize za ulazak u EU. Ovdje valja reći da bezvizni režim ostaje za državljane BiH koji imaju biometrijske putovnice.

"Hrvatska se kontinuirano zalaže za razvoj dobrosusjedskih odnosa s BiH. Stoga smo i predložili irskom predsjedništvu da se državljanima BiH omogući prelazak granice samo s osobnom iskaznicom i nakon ulaska Hrvatske u EU. Za to je potrebna jednoglasna odluka država članica", kazao je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova.
Google oglasi

Premijer Zoran Milanović ocijenio je, pak, da je prelazak granice s osobnom iskaznicom kompliciraniji od onog s putovnicom. Naime, ulazak u EU samo s osobnom iskaznicom podrazumijeva i ispunjavanje kartona, dok se u putovnicu samo lupi žig.

U sklopu usklađivanja s EU-om, Hrvatska je nedavno uvela vize za državljane Turske, Rusije i Ukrajine. Za razliku od tih zemalja, BiH je sada na "bijeloj" schengenskoj listi, pa njenim drzavljanima ne trebaju vize za ulazak u EU, ali samo ako imaju biometrijsku putovnicu..

JL
Naslovnica BiH