Novosti BiH

Neum: 10-godišnja djevojčica umrla od insekticida

Dvije djevojčice iz Neuma otrovale su se u ponedjeljak insekticidom, a jedna od njih je preminula od posljedica trovanja. U nastojanju da im se pomogne uzbunjene su sve hrvatske bolnice.

Nakon trovanja u obiteljskoj kući u selu Duži starija djevojčica J.K. (10) je preminula, a mlađa A.K. (5) trenutno je u splitskoj bolnici u stabilnom stanju

- Dvije djevojčice od 5 i 10 godina su u ponedjeljak primljene u bolnicu u 18 sati, reanimirali smo ih, stavili na respirator, a u ovakvim slučajevima pacijente odmah prebacujemo na dječje intezivno u Split. Oboje djece bilo je živo kada su sletjeli u Split – govori zamjenik ravnatelja dubrovačke Opće bolnice dr. Rikard Lenz.

Naime, iz Opće bolnice Dubrovnik zahtjev za hitan prijevoz prema Županijskom centru 112 koji organizira hitne medicinske prijevoze zrakom upućen je u 18.40 sati nakon zaključka da djeca moraju biti prevežena u Split, a let je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva realiziran u vremenu od 20.10 do 20.55 sati.

- Djevojčice su otrovane snažnim insekticidom, koji se koristi u poljoprivredi. Riječ je o vrlo snažnom otrovu koji izaziva poremećaj svijesti i disanja. Obje djevojčice su dolaskom u Splitsku bolnicu bile u komi, priključene na respirator, te su liječnici odmah dali protuotrov - ispričala je dr. Branka Polić dežurna liječnica na JIL djece KBC Split.

Splitski su liječnici brzo reagirali kako bi pronašli i jači protuotrov jer se radilo o teškom obliku trovanja, te je isti pronađen u Pedijatrijskoj klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu odakle je autobusom poslana doza. Naime protuotrov se mora primiti u roku od 24 sata od trovanja.

Čim je lijek stigao u splitski KBC obje djevojčice su ga primile i to u propisanom vremenskom razdoblju, ali na žalost starije djevojčica je bila u jako teškom stanju i unatoč svim mjerema intezivnog liječenja je preminula u 4.20 sati.

Neposredan uzork smrti je poremećaj srčanog ritma nastao uslijed jakog trovanja.

Mlađa djevojčica je za sada dobro, te je skinuta sa respiratora, ali će još nekoliko dana biti na intezivnom liječenju.

Ovakav slučaj jakog trovanja do sada je nezabilježen u splitskom KBC-u, te je stoga napravljeno sve po protokolima i što je bilo u domeni liječničke kompetencije.

D. M. / EPEHA, D. Z.

Izvješće MUP-a  i županijske tužiteljice BiH: Baka se može teretiti za smrt unuke

Kako doznajemo od tamožnje dežurne županijske tužiteljice Sabine Beganović još nije odlučeno hoće li biti podignuta optužnica protiv bake djevojčica.
- Baka je izuzetno loše i za sada je nemoguće bilo što kazati – rekla je Sabina Beganović.
U slučaju da baka djevojčica bude optužena prema BIH zakonu može se teretiti ili za prouzrokovanje smrti iz nehata za što je predviđena zatvorska kazna u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, ili za djelo općeopasne radnje za što je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do jedne godine.
Prema izvješću MUP-a Hercegovačko neretvanskog Kantona nakon što je u utorak rano ujutro u 5.40 sati preminula desetogodišnja J. K. Županijska tužiteljica Sabina Beganović naložila je mjere i radnje na istrazi vezano za ovaj slučaj.
Zbog indicija da se radi o trovanju izuzeta je supstanca, odnosno otopina kemijskog preparata Gamacid od koje je uslijed nestručne uporabe djevojčicama pozlilo.
Istraga vezano za ovaj slučaj vodi se pod rukovodstvom dežurne tužiteljice, a o rezultatima, izvještava MUP Hercegovačko neretvanske županije – kantona, javnost će biti pravovremeno informirana.

D.M./EPEHA

Naslovnica BiH
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last