Novosti BiH

elvira abdić-jelenović (DNZ) odbila sudjelovati u PREGLASAVaNJU hrvata u BiH

Kći Fikreta Abdića: Nisam prihvatila Lagumdžijinu nemoralnu ponudu

elvira abdić-jelenović (DNZ) odbila sudjelovati u PREGLASAVaNJU hrvata u BiH

Nisam prihvatila  njegova kadrovska rješenja jer bih time dala legitimitet sjednici Doma naroda koja je bila protuustavna. Takvo nasilje nad pravnim poretkom nisam mogla podržati

Elvira Abdić-Jelenović, kći Fikreta Abdića, udana za Hrvata Roberta Jelenovića s otoka Krka, već pet je godina izaslanica u federalnom Domu naroda u Klubu Hrvata. Na prošlotjednoj konstituirajućoj sjednici federalnog Doma naroda, koja je održana u krnjem sastavu jer nisu izabrani izaslanici iz četiri županije s hrvatskom većinom, presudan je glas − šesti hrvatski − bio u njezinoj ruci.

Ona je, unatoč brojnim pritiscima, principijelno odbila da njezin glas bude odlučujući u formiranju buduće federalne vlasti, ističući da je sjednica već nelegalna, ali i da ne želi sudjelovati u majorizaciji Hrvata.

Elvira Abdić-Jelenović
Dok Hrvati konstatiraju kako je “Elvira Abdić Bošnjacima spasila obraz” na konstituirajućoj sjednici Doma naroda, u vašoj stranci, Demokratskoj narodnoj zajednici, pokrenut je stegovni postupak protiv vas zbog “nepoštovanja stranačke discipline i rušenja ugleda stranke”. Kako to komentirate?

Ispravno sam postupila

− Iznenađena sam što je protiv mene pokrenut stegovni postupak jer se nije radilo o kršenju stranačke discipline, nego o očuvanju digniteta stranke.

 U svakom slučaju, inzistirat ću na tome da se postupak provede uz prisutnost javnosti jer sam javno i prozvana.

Uvjerena sam u ispravnost svojeg postupka, a vrijeme će pokazati da sam bila u pravu.

Objavljene su i informacije da vam je Lagumdžija nudio poziciju predsjednice Doma naroda ako podržite njegova kadrovska rješenja, odnosno date legalitet krnjem Domu naroda?

− Klub Hrvata nije formiran, što znači da prijedlog Hrvatskoga kluba za Dom naroda nitko nije mogao ni dati. Prihvaćanje te pozicije značilo bi da priznajem klub za koji sam izjavila da se ne može formirati i da priznajem sjednicu koja je protuustavna. Takvo nasilje nad pravnim poretkom nisam mogla podržati, a ako ću zbog toga morati snositi političke konzekvencije, spremna sam na njih.

U nekim ste intervjuima kazali da je i američki veleposlanik zvao predsjednika vaše stranke i tražio od njega da podržite nelegalnu konstituirajuću sjednicu Doma naroda, kao i predložena kadrovska rješenja. Kako komentirate činjenicu da predstavnici demokratskih zemalja u BiH podržavaju i zagovaraju kršenje Ustava i zakona?

− Nažalost, kršenje Ustava i zakona česta je pojava u BiH. Postoji nepisano pravilo da se zakoni i Ustav odnose samo na građane, a da vlast može činiti što hoće i kako hoće. Puno je primjera iz svakodnevnog života, ali i iz zastupničke klupe, gdje sam svjedočila namjernom kršenju ili protivljenju provedbi presuda Ustavnog suda i međunarodnih sudova. Odgovornost međunarodne zajednice je velika i ne smije se manipulirati neslužbenim izjavama da se za nešto dao “mig” i “zeleno svjetlo”. Ovo je ozbiljan problem jedne zemlje koja, nažalost, nije demokratska.

ZDRAVKA SOLDIĆ-ARAR

Živi u Hrvatskoj

Elvira Abdić-Jelenović članica je Predsjedništva Demokratske narodne zajednice, koju je utemeljio njezin otac 1996. godine. Živi u blizini Velike Kladuše, ali na teritoriju RH, u “selu u kojem su prije rata živjeli Srbi”.

‘Naša obiteljska kuća, kao i kuće naših stričeva, tetke i majke, opljačkane su i zapaljene u daytonskoj BiH. Za ta djela nikad nitko nije procesuiran, niti smo ušli u program obnove − ističe Elvira.

Naslovnica BiH