Novosti BiH

Mrkonjić Grad će tužiti Republiku Hrvatsku

Načelnik općine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija najavio je kako će uskoro biti podnesena tužba protiv Hrvatske za "agresiju, ratni zločin i nadoknadu materijalne štete koju je regularna vojska te susjedne zemlje počinila prilikom okupacije ove općine u Republici Srpskoj od 10. listopada 1995. do 4. veljače 1996. godine", objavio je u srijedu beogradski Blic.
 
"U akciji "Maestral" i "Južni potez", odnosno agresiji na zapadne djelove RS, vojnici koji su bili pod zapovjedništvom najvišeg vojnog i političkog vrha Hrvatske počinili su stravične zločine nad Srbima", rekao je Tegeltija te iznio kako je je u napadu na općinu Mrkonjić Grad u jesen 1995. godine ubijeno 480 Srba, od kojih su do sada pronađeni, ekshumirani i identificirani posmrtni ostaci njih 219 - od kojih 181 u masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu.

Uništena imovina procjenjuje se na 650 milijuna konvertibilnih maraka (2,6 milijardi kuna), a tamošnja je komisija za procjenu ratne štete popisala razorene 3.644 kuće i 700 stanova, te oštećenih još oko šest tisuća stambenih objekata, dok su iz mrkonjićkih  poduzeća odneseni svi strojevi i oprema, kao i cjelokupni stočni fond u općini.

Inače su pravosudni orgrani Republike Srpske dokumentaciju o zbivanjima u Mrkonjić Gradu i imenima osumnjičenih dostavili haaškom sudu, ali je Haag cjelokupni materijal prije dvije godine vratio BiH sudstvu, napominje Blic.

EPEHA

Naslovnica BiH