Novosti BiH

u gradu na neretvi POLOVICA će stanovnika DANAS BODRITI HRVATSKU, A POLOVICA TURSKU

'Slobodna' u hercegovačkoj metropoli: ‘Hrvati će Mostar okrenuti naopako’

u gradu na neretvi POLOVICA će stanovnika DANAS BODRITI HRVATSKU, A POLOVICA TURSKU

Sve će ispast’ kao poslije utakmice s Njemačkom, Hrvati će sve razbiti, polupati kafiće, bacati boce, kaže Mladen Margeta, direktor Zrinjskog. Margeta očekuje da navijačkih sukoba ipak neće biti

Sve će ispast’ kao poslije utakmice s Njemačkom, Hrvati će sve razbiti, polupati kafiće, bacati boce, kaže Mladen Margeta, direktor Zrinjskog. Margeta očekuje da navijačkih sukoba ipak neće biti

Mostar iščekuje još jedan gradski derbi: sve je isto kao i inače kad se sastaju Velež i Zrinjski, osim što se ne igra u Mostaru, nego u Beču, i što zapravo igraju Hrvatska i Turska.

- Jes, baš tako, svaki susret Zrinjskog i Veleža nama je ko ova utakmica Hrvatska-Turska - kaže nam Mladen Margeta, direktor Zrinjskog, a onda turobno dodaje da on već sluti ishod. - Ma to će ispast ko poslije utakmice s Njemačkom.

Ja sam to veče prošo po svom kvartu Rodoči i lijepo sam vidio: sve razbili, polupali kafiće, bacali boce... 

- Tko, Muslimani? - pitamo. 

- Ma naši, bolan - rezignirano kaže direktor, dodavši kako se nada da navijačkih sukoba ipak neće biti jer će policija staviti pod nadzor ključne točke. 

- Mislite na Bulevar? - spominjemo mostarsku ulicu koja je u ratu bila točka razgraničenja HVO-a i Armije BiH, a i danas još uvijek više razdvaja nego spaja mostarske svjetove. 

- Mislim na Bulevar i na sve mostarske mostove - kaže čovjek neveselo. - Imamo loša iskustva iz prethodnih utakmica.

Mladen Margeta: Ne bojimo se da će Muslimani napraviti nered, već ovi naši Hrvati

Džamahirija na Neretvi

Zadnje takvo iskustvo staro je jedva mjesec dana, kad je mostarski derbi na Veležovu stadionu u Vrapčićima zbog silnih nereda morao biti prekinut. Samo koji dan prije u istočnom su Mostaru pokopani posmrtni ostaci deset pripadnika Armije BiH iz zgrade “Vranica” koje je HVO u svibnju 1993. zarobio i odveo u nepoznato, da bi im ostaci bili pronađeni tek lani u okolici Mostara.

Stoga je službeni spiker na Veležovu stadionu gledatelje uoči utakmice pozdravio s “Allahu ekber”, što je u zapadnom Mostaru shvaćeno kao neoboriv dokaz da s druge strane Neretve vlada prava džamahirija. 

- Oni sve bacaju na to vjersko, a nas se proziva ko nacionaliste i ustaše - kaže konobar nadimka Cimer u kafiću “Ultras”, gdje se okupljaju najžešći navijači Zrinjskog. - Mislim, mi jesmo desničarski nastrojeni... 

- To fala Bogu - ubaci se vlasnik kafića. - Ja sam rođeni Mostarac i još nisam vidio Stari most otkad su ga obnovili. Niti smijem, niti želim, ko da je u Sjevernoj Irskoj. - Ja tvrdim da je najljepše na svijetu bit ovog petka navijač u Mostaru - veli Cimer. 

- Zato što će u cijeloj Hrvatskoj bit fešta, a ovdje će bit fešta plus ono nešto, razumiješ? Ja da imam kartu za četvrtfinale, ne bi otišo, nego bi osto u Mostaru. I dok se mladi navijači nabrijavaju, oni preko 30 ipak malo drukčije gledaju na stvari.

 - Ja sam sa 17 godina bio u muslimanskom zarobljeništvu, brata mi je ubilo - govori Danijel zvan Švabo, odjeven u Ćorlukin dres, i pokazuje na konobara Cuku. 

- A Cuko je Bošnjak i nije mi on ništa kriv. Onaj tko je spreman za nerede, taj nije bio u ratu, niti mu je ko pogino. I dok u zapadnom Mostaru svako malo naletite na građanina Ćorluku, Modrića ili Rakitića, uz brojne hrvatske zastave, na istočnoj strani jedinu tursku zastavu vidjeli smo ispred konzulata Republike Turske. Starim gradom šetaju Bošnjaci i turisti, u jednom dućanu prodaje se majica s natpisom “Nisam nacionalista, tako mi Allaha”.

Bata Puljić: Pobjeda je naša

Spiker primitivac

Jedino komešanje uočava se među pripadnicima Veležove navijačke skupine Red Army. Tako mi mladi Amar uzbuđeno govori kako jedva čeka da se u petak popodne rasporede po grupama širom istočnog Mostara, pokraj svih mostova, i čuvaju svoj dio grada od eventualnog upada Ultrasa.

Onda mi povjerava da on zapravo živi na zapadnoj strani, gdje se i rodio, i da poslije utakmice Hrvatska-Njemačka nije mogao kući jer su Ultrasi mlatili sve koji su prelazili Bulevar. I ovdje se uočava dobna razlika, jer 33-godišnji vođa Veležovih navijača Zoka govori gotovo kao maloprije Švabo. 

- Ja sam sa 17 godina bio jedan od najmlađih boraca Armije BiH, punac mi je pogino 100 metara odavde, pa što ću sad ja mrzit sve Hrvate? Nema šanse. Pa o’de pola ljudi voli Klasnića, on je najomiljeniji od Hrvata, zbog bubrega. A sestra od Srninog oca živi tu kod nas, u susjednoj ulici.

Mi nismo nacionalisti: evo, ja sam pravoslavac, zovem se Zoran Janković i vođa sam Veležovih navijača. Pitamo ga otkud onda “Allahu ekber” na stadionu u Vrapčićima. 

- Ogavno! Dovelo seljačinu spikera iz Konjica! - ljut je Amar. - Zadnji primitivizam! - veli Zoka. 

- Mi smo bili ogorčeni. Pa nismo vjerska, nego navijačka skupina. Zoka potom priznaje kako ne pamti da se ovdje ikada za Tursku navijalo, sve do ove godine. Kaže kako misli da će 99 posto raje iz Red Army navijat za Turke. 

- Ma da ti kažem: ja bi navijo za Hrvatsku samo da nije njih - i pokaže prstom prema Neretvi. 

- Muslimana? - pitamo. 

- Ma Hrvata. Znaš ti koje naše skandiranje oni najviše mrze? Kad vičemo “Stipe Mesić”. A najbolje je što su tamo najžešći oni koji su sa mnom prije rata navijali za Velež.

Hrvati u Mostaru napeti iščekuju današnju utakmicu

‘Vranica’ digla tenzije

Istina, taj slučaj “Vranica” digao je tenzije u gradu - kaže bivši direktor Zrinjskog Bata Puljić, odjeven u Klasnićev dres.
- Ja sam bio ranjen i protiv Srba i protiv Muslimana, ali bih i danas popio kavu s onim ko me ranio, jer je to bio rat. A ubit zarobljene ljude, to je... ne znam što da kažem. I jasno je da su tamo obitelji kivne.

Sjećanje na Brazil

Sigurnosnu situaciju u gradu pogoršava i sjećanje na utakmicu Hrvatska-Brazil sa Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006., nakon koje je u gradu došlo i do oružanih navijačkih sukoba.
Navijači iz oba tabora i danas imaju suprotne verzije događaja: na istoku tvrde da su Ultrasi nasrnuli na njih s hrvatskim zastavama, dok na zapadu tvrde kako su Red Army krenuli na njih u brazilskim dresovima.

Naslovnica BiH